Sport

2018.04.21. 10:54

Euroliga négyes döntő - A Jekatyerinburg legyőzte a címvédő Kurszkot az orosz elődöntőben

Sopron - A Jekatyerinburg meglepetésre legyőzte címvédő és a szezonban még veretlen Dinamo Kurszkot pénteken a női kosárlabda Euroliga soproni négyes döntőjének orosz elődöntőjében.

Sopron - A Jekatyerinburg meglepetésre legyőzte címvédő és a szezonban még veretlen Dinamo Kurszkot pénteken a női kosárlabda Euroliga soproni négyes döntőjének orosz elődöntőjében.

Eredmény, elődöntő:

Jekatyerinburg (orosz)-Dinamo Kurszk (orosz) 84-77 (23-21, 19-22, 27-16, 15-18)

Pontszerzők: Moore 28, Griner 19, Meesseman 19, Toliver 15, Torrens 3, illetve McCoughtry 26, Petrovic 18, Ogwumike 13, Zsedik 8, Ciak 6, Vagyejeva 4, Cruz 2

Soproni részről visszafogott érdeklődés, háromnegyed ház várta a két orosz elitalakulat délutáni elődöntőjét a Novomatic Arénában, és mivel kurszki vendégek elvétve ültek a lelátón, a hangulatról elsősorban a jekatyerinburgi különítmény gondoskodott. A híresen mesés költségvetésű uráli klub - az Euroliga háromszoros bajnoka - különgéppel utaztatta táborát Magyarországra, s a hívek meghálálták a gondoskodást: alig kétszáz fős létszámuk ellenére fülsiketítő zajt csaptak nyolc üstdobosuk és megafonnal felszerelt vezérszurkolójuk irányításával. A szünetekben a szintén Jekatyerinburgból ideszállított pomponlány-csapat szórakoztatta a publikumot.

A parketten a jelenkori női kosárlabda alighanem két legerősebb csapata készülődött. A 34 EL-mérkőzés óta veretlen Kurszk soraiban ott volt az alapszakasz legjobbjává (MVP) választott szerb Sonja Petrovic, a tavalyi döntő MVP-je, a Sopronban is megfordult Angel McCoughtry, továbbá a szintén amerikai világ- és WNBA-bajnok Nneka Ogwumike.

A "Jeka" ugyancsak világválogatott-szintű kerettel érkezett, többek között az előző szezon MVP-je, a kétszeres Európa-bajnok spanyol Alba Torrens, a 206 centis olimpiai és világbajnok Brittney Griner - aki az Euroligában a legtöbb, 246 ezer követővel büszkélkedhet az Instagram közösségi oldalon - vagy a 35 évesen háromszoros Euroliga-győztes és Eb-aranyérmes orosz Olga Artesina.

A két "gigász" a várakozásoknak megfelelően fej fej mellett haladt, Petrovic egy negyed alatt nyolc, a zsákolást (!) is bemutató Griner pedig hat pontig jutott. A második negyedben kilenc ponttal meglépett a Dinamo, a sikerkovács Lucas Mondelo folyamatosan hadonászva követte a támadásokat a partvonalról, míg a túloldalon szintén spanyol edzőkollégája, Miguel Mendez higgadtan osztogatta a tanácsokat. A nagyszünetben 43-42-re vezetett a címvédő.

Fordulás után nagyot változott a meccs képe, hat kurszki pontra 15 érkezett válaszul, 61-51-nél az addigi legnagyobb különbség volt a csapatok között, a jekatyeringurgi Maya Moore már 20 pontnál tartott. A 69-59-ről kezdődő zárószakaszban McCoughtry 22. pontjával hat pontra csökkent a Dinamo hátránya, ennél közelebb - öt pontra - viszont már csak a hajrában tudott kerülni ellenfeléhez. A Kurszk vereségével megszakadt a 34 győzelemből álló sikersorozat, és egyben eldőlt, hogy nem lesz címvédés az Euroligában. Ez legutóbb a Szpartak Moszkvának sikerült 2010-ben, amikor sorozatban negyedszer hódította el a serleget.

Később:

Sopron Basket-Yakin Dogu Üniversitesi (török) 20.00

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!