Háromnapos gasztroünnep

2019.07.15. 10:09

A hajdú-bihariaknál is népszerű a füredi halasnapok

Több tízezren látogattak el a Tisza-tó legnagyobb nyári fesztiváljára, a Tiszafüredi Halasnapokra a hétvégén.

Fotó: Bekecs Sándor

A 41 éves halasnapok elválaszthatatlan nyitánya a karneváli felvonulás, amelyen a helyi és szolnoki művészeti csoportok, gólyalábasok és zsonglőrök is részt vettek. A felvonulók a Kovács Pál Művelődési Központtól indultak el a fesztivál fő helyszínére, a Halastérre.

A megnyitóünnepségen Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere és Szabó István, Szolnok alpolgármestere mondott köszöntőt. Utóbbi kiemelte, hogy a megyeszékhely két tánccsoportja mellett külön gasztronómiai kiállítással is részt vesz a rendezvényen. Az este színpadi műsorokkal és koncertekkel folytatódott. Színpadra lépett a Halott Pénz, az UFO és Kis Grófo is.

Debrecenből, Egyekről

– Először vagyunk itt a halasnapokon, de nagyon jól érezzük magunkat a párommal. A Campus Fesztiválhoz tudnám hasonlítani – mondta Péter, aki párjával és kutyájukkal Debrecenből érkeztek Tiszafüredre.

A Tiszafüredi Halasnapok egyik fő célja a hal és a halételek népszerűsítése. A hétvége alatt a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban fesztivál a fesztiválban jelleggel vártak minden érdeklődőt a Halas Szigetre. A szervezők főzőversennyel, horgászversennyel, kézműves sörrel, halászcsárdával és gyermekprogramokkal is készültek.

 

Szombaton a főzőcsapatok vették birtokba a félszigetet. Több mint 30 induló versenyzett három kategóriában. A legjobb halászleveket a Tiszafüredi ELIT Horgászegyesület, a Jászkeszegek és a Debrecen-Bánki REFIsch csapata főzte. Hasonlóan alakult a gyermekhorgászverseny indulóinak száma is, itt 37-en próbálkoztak meg minél több halat fogni spiccbottal vagy orsós bottal.

A három nap alatt számtalan program várta a fesztiválra látogatókat. Változatos gasztronómiai különlegességek a már említett Halas Szigeten, kézművesek utcája és vidámpark óriáskerékkel. Kora délután pedig elkezdődtek a színpadi műsorok is, melyek rendjét az időjárás olykor befolyásolta rövidebb esőzésekkel.

A halasnapok rendszeres programja a strandfocikupa, amelyen négy debreceni csapat is képviseltette magát. A homokos pálya ezúttal a hazaiak felé lejtett, így a tornát a Tiszafüredi Városi Sportegyesület focistái nyerték. Egyek második, a debreceni Hungarotarg csapata pedig a harmadik helyen végzett.

– A szomszédos Egyekről járunk évek óta erre a rendezvényre, és mindig nagyon jól érezzük magunkat. Sokat fejlődött a fesztivál az elmúlt évek alatt, minőségibb és változatosabb a koncertkínálat – mondta el véleményét egy házaspár kérdésünkre.

Több népszerű hazai előadó is színpadra lépett a Tiszafüredi Halasnapokon. A péntek este legjobban várt együttese a Halott Pénz volt. Szombaton a Kelemen Kabátban, a Punnany Massif és a Hooligans is ezreket csalt a Tisza-tó fővárosába. A vasárnap estét a Budapest Bár és a Republic koncertje és tűzijáték zárta.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában