Halálos ítélet a volt izraeli kormányfőnek küldött állítólagos felkínálkozó levél miatt

Halálra ítéltek Jemenben egy helyi férfit, akit azzal vádoltak, hogy kapcsolatba lépett a volt izraeli kormányfővel, Ehud Olmerttal, felajánlva neki a szolgálatait.

A vád szerint Básszám al-Haddári összeesküvést szőtt Jemen ellen, amikor több társával kollaborált az ország ellenségével.

A fővárosban, Szanaában megtartott fellebbviteli tárgyaláson a bíróság egyidejűleg megerősítette az elsőrendű vádlott egyik “bűntársának” a hároméves börtönbüntetését, a harmadrendű vádlott, ítéletét azonban öt év börtönről három évre csökkentette. Az elítéltek tagadták a vádakat, és közölték, hogy kegyelemért folyamodnak a jemeni Legfelső Bírósághoz.

A vádirat szerint a fővádlott kezdeményezésére 2008-ban e-mailt küldtek a volt izraeli miniszterelnöknek, Ehud Olmertnak. A levélben azt állították, hogy egy iszlamista fegyveres csoportot képviselnek, és felajánlották szolgálataikat a jemeni kormány elleni közös harcban. Olmert állítólag válaszolt is nekik, támogatásáról biztosítva őket.

Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök tárta fel “az összeesküvést” 2008 októberében, amikor bejelentette, hogy “lelepleztek egy terrorista sejtet, amely az izraeli titkosszolgálatokkal lépett kapcsolatba, hogy a jemeni államrendet megdöntsék”. Izrael kezdettől nevetségesnek nevezete ezeket az állításokat, majd a vádakat az elítéltek ellen.

– Független Hírügynökség –