Halálos bekötés: a kondoroskerti mérgezés részletei

Halálos bekötés: a kondoroskerti mérgezés részletei
© Forrás: YouTube / rendőrség
Debrecen – Egy ember meghalt, többen – köztük a segítségére siető állampolgárok és a kiérkező mentők is – rosszul lettek február 27-én délelőtt Debrecen-Kondoroskertben. Az ügyben büntetőeljárás indult. A Zsaru Magazin cikke.

A központi segélyhívószámon bejelentést tevő nő és családja a bajbajutottak telke előtt hajtott el éppen, amikor egy zaklatott lelkiállapotú asszony intette le az autójukat. Kérte, hogy hívjanak mentőt, mert odabent egy férfi elájult. A házaspár tárcsázta a segélyhívót, majd besiettek a telekre. Egy fóliasátorba vezették őket.

– A mentők telefonos instrukciói alapján szívmasszázzsal próbálták meg újraéleszteni az eszméletét vesztett férfit, azonban pár perc múlva ők is rosszul lettek – mondta Balázs Barnabás alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főnyomozója. – Az Országos Mentőszolgálat munkatársai a helyszínre megérkezve kihúzták az elsőként rosszul lett férfit a sátorból, és folytatták újraélesztését. Az 54 éves férfin már nem lehetett segíteni, a helyszínen életét vesztette. A házaspárt, a mentőket, valamint három, a helyszínen tartózkodó állampolgárt szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba kellett vinni, mert mindannyian émelygésre, szédülésre és fejfájásra panaszkodtak. A tanúk elmondásából megtudtuk, hogy a férfi az ingatlan tulajdonosa volt, és azonnal összeesett, amikor belépett a sátorba.

A telken összesen három duplafalú fóliasátrat találtak a rendőrök. Bennük növénypalánták nevelkedtek, az ajtók vázára is fólia volt kifeszítve. Ez pontosan illeszkedett a sátor oldalaival, így szinte hermetikusan, azaz szellőzés nélkül zárt.

– Feltételezzük, hogy az elhunyt azért szeretett volna fűtésről gondoskodni, hogy növényei ne fagyjanak meg, azonban szakszerűtlenül alakította ki a rendszert – folytatta az alezredes. – Két sátorban házi készítésű fűtőtestek működtek, a harmadikban pedig olyan, amelyet zárt térben nem is lehetett volna használni. A katasztrófavédelem munkatársai az építmények oldalát kivágva gondoskodtak a szellőzésről.

Megállapították, hogy abban a helyiségben, ahol a férfi rosszul lett, 500 ppm volt a szén-monoxid-koncentrációja, míg a másik kettőben 20, illetve 130 ppm volt ez az érték. A szervezet toleranciaszintje egyénenként változó, és számos tényezőtől függ, hogy ki mekkora koncentrációtól, mennyi idő alatt lesz rosszul, de az bizonyos, hogy az elhunyt a mérgező gázzal leginkább telítődött sátorba nyitott be.”

Találtunk egy gázcsonkot a telken. Ezt, valamint a bekötés módját megvizsgálta a szolgáltató, és megállapította, hogy szabálytalanul vételezték a gázt. A rendszerből hiányzott a nyomáscsökkentő, amelynek az lett volna a feladata, hogy a 3 barnyi nyomást a háztartási fogyasztók nyomásszintjére lecsökkentse. Mérőóra sem volt felszerelve, a gázt pedig hevenyészve elásott, vízhez használatos flexibilis csővel vezették el. A Hajdú-Bihar megyei zsaruk foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen induítottak eljárást. Ha bebizonyosodik, hogy az elhunyt férfi egyedül gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével, az eljárást megszüntetik. Szakértők bevonásával, tanúk kihallgatásával vizsgálják tovább, hogy pontosan mi történhetett.

– Kutlán Edina | Zsaru Magazin –


Debrecen - Rosszullét miatt riasztották a debreceni hivatásos tűzoltókat egy Kondoroskert utcai háznál lévő fóliasátorhoz. Még az egységek kiérkezése előtt kihoztak egy embert a sátorból, de a mentők már nem tudtak rajta segíteni, a helyszínen meghalt. Február 27-én 10 óra körül érkezett a bejele...