Zökkenőmentes átállás

2020.06.12. 11:42

Türelmi időszak jön az online számlaadat-szolgáltatás ellenőrzésben

Kedvezően fogadta a Pénzügyminisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezését, így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2020. július 1. és szeptember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosít az online számlaadat-benyújtásra való zökkenőmentes átállásra. A türelmi időszak valamennyi, Magyarországon gazdasági tevékenységet végző agrár- és élelmiszeripari társaságra vonatkozik.

A NAK pénteki közleménye kiemeli: a büntetés elkerülésének minimális előfeltétele, hogy az érintett cégek, vállalkozók még az első számla kiállítása előtt regisztráljanak az onlineszámla-rendszerbe. Amennyiben keletkezik számla, akkor viszont nem lehet várakozni ilyen sokáig sem a regisztrációval, sem a számlaadatok feltöltésével.

A kamara felhívja az őstermelők figyelmét, hogy

áfa-alanyiságot eredményező őstermelői tevékenység adószám birtokában végezhető, így az adószámmal rendelkező őstermelőknek is van online adatszolgáltatási kötelezettségük.

A közlemény emlékeztet: egy tavalyi jogszabály-módosítás szerint 2020. július 1-jétől tovább bővül az online adatszolgáltatásra kötelezettek köre: már nem csak a 100 ezer forint vagy annál magasabb áfa-tartalmú számlákról kell adatot szolgáltatni, hanem összegtől és áfától függetlenül minden kiállított számláról, amennyiben a vevő belföldön nyilvántartásba vett adóalany.

Az adóhatóság korábban mintegy 1,2 millió vállalkozó részére köztük az agrár- és élelmiszeriparban érdekelteknek is küldött tájékoztatást az átállással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Ezzel párhuzamosan elérhetővé vált a NAV onlineszámla-rendszerének mobiltelefonos applikációja is, így a magyarországi adózók az Európai Unióban elsőként érhetik el a mobilon működő ingyenes számlázó programot, és használhatják bárhol, bármikor írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában