Haladni kell a korral a mezőgazdaságban is

Haladni kell a korral a mezőgazdaságban is
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Debrecen – A megkérdezett gazdák 88 százaléka venne részt valamilyen technológiai továbbképzésen.

Egy vállalat magyar gazdák bevonásával készített hiánypótló felmérést, melynek célja a precíziós gazdálkodás hazai állapotának feltérképezése, a sok esetben bonyolult technológiai részletkérdések tisztázása volt.

Online és offline

Az online és offline is terjesztett kérdőíveket két hónap alatt összesen 338 gazda töltötte ki. A felmérés aktualitását a GPS-alapú precíziós gazdálkodás technológiai megoldásainak terjedése, hazai termőföldjeink és a környezet védelme, a minőségi növényi termék-előállítás, és nem utolsósorban a gazdák költségeinek csökkentése, valamint gazdasági hatékonyságuk és versenyképességük növelése indokolta. Ráadásul egyes fejlesztések a rengeteg adminisztrációs munkával járó uniós pályázati adatlapok kitöltésében is segíthetnek.

Hasznosnak találták

„Örömmel láttuk, hogy az összes olyan magyar gazda, aki már igénybe vesz precíziós gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, egyöntetűen hasznosnak találja az effajta fejlesztéseket. A versenyképességük fenntartásában és növelésében a megkérdezett gazdák 38 százaléka az új technológiai megoldások alkalmazását, míg szintén ugyanekkora arányban a munkálatokkal járó költségek optimális szinten tartását látják kulcsfontosságú tényezőknek. Egyúttal a válaszadók csaknem 35 százaléka épp ezeket, a precíziós gazdálkodással összeköthető, termelési költségcsökkentő és optimalizáló folyamatokat fejlesztené a legszívesebben” – ismertette a felmérés eredményeit Farkas Károly, az i-Cell Kft. operatív igazgatója.

HBN
hirdetés