Helyi gazdaság

2013.02.28. 12:26

KSH: januárban 1,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Budapest, 2013. február 28., csütörtök (MTI) - Az idén januárban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,4 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál, éves szinten viszont 0,9 százalékkal csökkentek a termelői árak az iparban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Budapest, 2013. február 28., csütörtök (MTI) - Az idén januárban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,4 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál, éves szinten viszont 0,9 százalékkal csökkentek a termelői árak az iparban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A KSH szerint a növekedést alapvetően a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások okozták. A legnagyobb mértékben a gyógyszergyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, valamint a villamosberendezés-gyártás árai emelkedtek.

Januárban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek, amit elsősorban a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálási árak 1,7, illetve a járműgyártási árak 1,2 százalékos visszaesése indukált.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,8 százalékkal nőttek, a legnagyobb mértékben, 2 százalékkal a kohászat, fémfeldolgozás területén, de 1,3-1,3 százalékkal nőttek az árak az élelmiszeripar és villamos berendezés gyártás területén, valamint 1,2 százalékkal a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar területén.

Az áremelkedések okai a KSH szerint főként a szokásos év eleji áremelések és a decemberi akciók utáni "normál árak" voltak.

Nagyobb, 2,6 százalékos árcsökkenés a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása ágazatban történt, de 1,2 százalékkal csökkentek az árak a járműgyártásban is.

A feldolgozóipar többi területén az árváltozás mértéke mínusz 0,1 és plusz 1,1 százalék között alakult. 2012. januárhoz képest a belföldi értékesítési árak 0,2 százalékkal mérséklődtek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 1,1 százalékos árnövekedés volt.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 januárjában az előző havihoz képest 2,3 százalékkal emelkedtek, főképp az árfolyamváltozás miatt. Gyengült a forint mindkét devizanemhez képest; az euróhoz mérten jelentősebb (3 százalék), a dollárhoz mérten kisebb mértékű (1,6 százalék) volt a változás.

Minden ágazatban emelkedtek az árak, a legnagyobb mértékben - 6,2 százalékkal - a gyógyszeriparban, a vevők összetételének változása és a kifutó, decemberi kedvezményes árak miatt.

Jelentős áremelkedést mért a KSH a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása (3,3 százalék) és az élelmiszer-ipari (2,9 százalék) ágazatokban is. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 5,6 százalékkal emelkedtek a nemzetközi energiatőzsdei árak növekedése miatt.

Az előző év azonos időszakához képest az ipar forintban mért exportárai 1,4, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,5 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013. januárban az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,1, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek az árak.

A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,2 százalékos volt az árnövekedés. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 1 százalékkal emelkedtek.

2012. januárral összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1,0, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,5 százalékos árcsökkenés történt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. januári alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2013. március 4-én jelenik meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában