Sport

2016.11.30. 08:45

Férfi kézilabda EHF Kupa - A csoportkör bevezetése óta csak német és magyar siker született

Bécs - A csoportkör bevezetése óta csak német és magyar siker született a férfi kézilabda EHF Kupában: 2013-ban a Rhein-Neckar Löwen, 2014-ben a Szeged, 2015-ben a Füchse Berlin, idén pedig a Göppingen diadalmaskodott.

Bécs - A csoportkör bevezetése óta csak német és magyar siker született a férfi kézilabda EHF Kupában: 2013-ban a Rhein-Neckar Löwen, 2014-ben a Szeged, 2015-ben a Füchse Berlin, idén pedig a Göppingen diadalmaskodott.

Az európai szövetségnek a csütörtöki csoportsorsolás előtt kiadott statisztikájából kiderült az is, hogy amióta létezik EHF Kupa (1993/94), azóta csupán négy nemzet, a magyaron (1 siker) és a németen (17) kívül csak a spanyol (4) és a horvát (1) tudott diadalmaskodni.

A Bécsben 11 órakor kezdődő sorsolást most kilenc ország - Németország, Dánia, Portugália, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Szlovénia, Finnország és Izrael - 16 csapata várja. A németektől négyen, a címvédő Göppingen, valamint a Berlin, a Magdeburg és a Melsungen érdekelt, és az is biztos, hogy külön csoportban lesznek, így egyiküket megkapja majd a Grundfos Tatabánya is. A finnek (a Cocks révén) és az izraeliek (Makkabi Tel-Avív) először vannak jelen a 16 között az EHF Kupában.

Az előző idényből öt gárda, a spanyol Granollers és a Csurgót kiejtő Anaitasuna, a német Göppingen és Magdeburg, valamint a francia Saint-Raphae:l most is tagja a 16-os mezőnynek. Közülük hárman, a Granollers (1995, 1996), a Magdeburg (1999, 2001, 2007) és a címvédő Göppingen (2011, 2012) a régi, elejétől végig kieséses rendszerben zajló EHF Kupában már diadalmaskodtak.

A mezőnyben egyedül a Magdeburg tudott már legrangosabb kupában, a Bajnokok Ligájában is győzni, mégpedig 2002-ben a Veszprém ellen. A portugál Porto az egyetlen, amely most a teljes selejtezőn végig küzdötte magát, a többiek kiemeltként később csatlakoztak a kvalifikációs szakaszhoz.

A kupában érintett összes játékos közül egyedül az orosz Konsztantyin Igropulo nyert már mindenféle kupában: a jobb szélső 2006-ban az orosz Csehovszkije Medvegyivel a KEK-ben, 2012-ben a spanyol Barcelonával a BL-ben, míg 2015-ben a Berlinnel az EHF Kupában győzött.

A csoportkört február 11. és április 2. között rendezik. A kvartettek első két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A férfi EHF Kupa kiemelése az európai szövetség honlapja alapján:

1. kalap: Kolding (dán), Saint-Raphae:l (francia), MT Melsungen (német), Göppingen (német)

2. kalap: Grundfos Tatabánya, Midtjylland (dán), Helvetia Anaitasuna (spanyol), Riko Ribnica (szlovén)

3. kalap: GOG (dán), BM Granollers (spanyol), Magdeburg (német), Benfica (portugál)

4. kalap: Cocks (finn), Füchse Berlin (német), Makkabi Tel-Avív (izraeli), Porto (portugál)

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!