Akik az idősekről gondoskodnak megyénkben

Akt.:
Akik az idősekről gondoskodnak megyénkben
Debrecen – Megyénkben már egy kisvárosnyi ember fogadja el kívülállók szolgálatait

A tavaly év végi összesítés szerint Hajdú-Bihar megyében elérhette a 18 ezret azon korosodó személyek száma, akik nem képesek a teljes önellátásra, és – mert egyedülállók, vagy a családtagjaik távol élnek, esetleg nem tartják a kapcsolatot – idegenek gondoskodására szorulnak. Jól ismert kifejezéssel: térítésmentes házi segítségnyújtást vesznek igénybe.

Mint a megyei kormámyhivatalból megtudtuk, az állam személyenként évente 166 ezer forinttal járul hozzá az egyének ellátásához. Egy-egy szervezet annyi gondozót alkalmazhat, ahányszor kilenc ember veszi igénybe a szolgáltatásukat. A megye egyik városából olvasónk a Naplót arról értesítette, hogy versenyhelyzet van kialakulóban. Házalók csengetnek be időseket keresve, akiknek felajánlhatják ingyenes szolgálataikat. Akinek sikerül 9 igénylőt találnia, az számíthat rá, hogy valamelyik ellátó szervezetnél alkalmazásba állhat. A gondozók többsége fizetésként minimálbért, 108 ezer forintot kap. Ez jóval több, mint a közfoglalkoztatásért járó pár tízezer forint.

Fele legyen szakképzett

Sok munkanélkülinek az az egyetlen lehetősége a keresetre, ha munkát kap olyan idősek mellett, akiket gondozhat. Kilenc idős szükséges egy embernek, hogy megkapja utánuk a havi munkadíjat. Elindult a hajtóvadászat az öregekre. Olyan emberek is jelentkeznek, akikre még a kutyánkat sem bíznánk, nemhogy egy idős embert – osztotta meg tapasztalatát a szerkesztőséggel egyik olvasónk. Mint folytatta, legtöbbször a gyógyszer kiíratása, bevásárlás, ápolás szerepel az ajánlott szolgáltatások között. Az ő – tőle távolabb élő – édesanyja ugyan még elég jó erőben van, de elvállalta egyikük ajánlatát, hogy híre menjen, és újabb „fejvadászok” ne zaklassák – hallottuk a meglepő történetet.

A megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatala munkatársainak nincs hírük az említett „hajtóvadászathoz” hasonlókról, ellene egyébként sem tehetnének semmit – értesültünk. Készséggel tájékozattak viszont a rendszer működéséről.

Eszerint civil szervezetek, önkormányzatok, társulások, egyházak kérnek működési engedélyt házi segítségnyújtás alapszolgáltatásra, melyet a Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala ad ki. Megyénkben 155 szervezet, úgynevezett fenntartó rendelkezik engedéllyel. Köztük egyeseknek csak tíz, másoknak akár ezer vagy több „ügyfele” van.

Állami, egyházi, civil

Minden szolgáltatónál legalább 50 százalék szakképzettségi arányt kell garantálni, azaz, a gondozók legalább felének a meghatározott valamelyik szakmai végzettséggel kell rendelkeznie. Ilyen például a szociális gondozó és ápoló, a szociális asszisztens, a szociális szakgondozó, az általános ápoló, stb. Ezek teljesítése egyben a működési engedély kiadásának feltétele. Ha a kérelmező nem állami fenntartó, akkor szükség van a helyi önkormányzat hozzájáruló nyilatkozatára is – válaszolta kérdéseinkre Kapusné Kun Katalin, a megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatala szakmai tanácsadója. Megtudtuk továbbá, hogy a 155 fenntartónak körülbelül fele önkormányzati, kistérségi vagy állami, másik fele egyházi és civil szervezet.

HBN-SZK | Fotó: Derencsényi István

 

Aki szerenté ellenőrizni, hogy a számára szolgáltatást nyújtó szervezet rendelkezik-e engedéllyel, megteheti az Interneten. Ezen a címen: https://pubregiszter.nrszh.hu/LHatalyosMukodesiEngedelyekListaja.aspx