Hajókázni a Berettyón

Hajókázni a Berettyón
© Fotó: Orosz Csaba
Berettyóújfalu – Nem a mostani a legkisebb valaha mért vízszint Berettyóújfalunál, de közelít hozzá.

Az elmúlt hetek viszonylag száraz és forró időjárásának következtében a Dunán rendkívül alacsony a vízállás. Budapesten, a Gellért-hegy előtt kilátszik a mederből az úgynevezett Ínség-szikla. Ez a hely onnan kapta a nevét, hogy a kövek csak nagyon alacsony vízállásnál, aszályos időben bukkannak elő.

berettyo2Így festett ottjártunkkor a Berettyó | Fotó: Orosz Csaba

Térségünk egyik nagyobb folyóján, a Berettyón nem ennyire rossz a helyzet, de azért senki ne most tervezzen ottani sétahajókázást. Aki ezekben a napokban Berettyóújfalunál lenéz az egyik hídról a folyó egyébként hatalmas medrébe azt láthatja, hogy a víz nagyjából mindössze 3-4 méter szélesen folyik. (Az őszi és tavaszi áradások idején erre a Berettyóra sokszor nem lehet ráismerni, olyan rengeteg benne a víz.)

Alacsony, de még nem rekord

Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Tisza-völgy vízfolyásain és nagyobb folyóin, a határon túli vízgyűjtőkön július végén lehullott nagyobb csapadéknak köszönhetően, jelenleg nem kirívóan alacsonyak a vízszintek.

A Berettyón, Berettyóújfalunál augusztus 22-én reggel -114 centiméteres vízállást mértek, ami 52 centiméterrel magasabb, mint az itt valaha észlelt legkisebb vízállás (-166 centiméter, 1973. augusztus 24). A most észlelt vízálláshoz másodpercenként egy köbméteres vízhozam társul. A Berettyón a mostani vízállás és vízhozam az elmúlt két hét száraz, kánikulai időjárása ellenére megfelel a sokéves augusztusi átlagnak.

Vízszint emelkedés várható

A hidrológiai előrejelzések szerint a Berettyón a jelenleginél alacsonyabb vízszintek nem várhatók a következő napokban. A meteorológiai előrejelzések szerint pedig jelentős csapadék valószínű hétvégén a folyó vízgyűjtőjén – ismertette Bara Sándor.

OCs


Berettyóújfalu - Forgalmi dugók alakulnak ki az egyik berettyóújfalui Berettyó-hídnál, amióta szétszedték az építmény egy részét. Lezárták a forgalom elől Berettyóújfaluban annak a hídnak a fél útpályáját, amely a Berettyó fölött ível át, és a belvárost köti össze a déli, berettyószentmártoni r...