Hajléktalan ellátás

A Szociális Szolgáltató Központ éjjeli menedékhelyén foglalkoznak Barcikán a hajléktalanokkal – tudtuk meg Csősz Bélánétól a központ igazgatójától.

Jelenleg mintegy 250 hajléktalan ismert a szolgálat munkatársai előtt. Egy részük a 45 fős menedékhelyen – ezekben az időszakokban, akár 60 fő is – talál szállást és meleg élelmet. Ezen belül a betegek részére külön lábadozót alakítottak ki. A többieket, akik valamilyen oknál fogva nem akarnak az intézménybe bemenni az utcai szociális munkások látogatják, takarót és élelmet juttatva számukra.  

Társadalmi munkában 

Ózdon az Esély Gondozóházban fogadják az elesetteket. 50 férőhelyes átmeneti szállás áll rendelkezésükre – itt naponta 70–80 – an is megfordulnak. Tizenhatfős és pótágyazható az éjjeli menedékhely, szintén maximális kihasználtsággal működik. Az ötvenezer lakos alatti településeknél megszünt az állami támogatás az utcai ellátásra, igy az intézmény munkatársai társadalmi munkában igyekeznek a rászorultakat ellátni. Január 27 – én pénteken az Ételt az Életért Alapítvánnyal együttműködve száz adag meleg ételt osztanak ki a gondozóház udvarán – tájékoztatott Nyerges Tiborné intézményvezető. 

Háromszori étkezés 

Mezőköveseden a Máltai Szeretetszolgálat vállalta fel a hajléktalan–gondozást. Az önkormányzat finanszírozásával, a normatív támogatás felhasználásával és a különféle adományokkal kiegészítve tudják ellátni feladatukat. A 35 fős nappali melegedő és a 30 fős éjjeli menedékhely a múlt hét óta telt házzal működik – ismerteti Réti Györgyné intézményvezető. Déli meleg ételt a családsegítőtől kapnak, náluk a reggeli és a vacsora megoldott a támogatók segítségével.

P.Gy.