Tripla karambol, leszakadt faágak, kigyulladt motor, és még csak a felsorolás elején tartunk

Tripla karambol, leszakadt faágak, kigyulladt motor, és még csak a felsorolás elején tartunk
© Fotó: katasztrófavédelem
Hajdú-Bihar – Rengeteg dolguk volt a hétvégén a hajdú-bihari tűzoltóknak, a szombati vihar és a balesetek is adtak nekik munkát. Ügyeleti összefoglaló.

Parkolás közben beszakadt egy személygépkocsi jobb első része alatt az aszfalt péntek délelőtt Nyíradonyban, az Árpád téren. A baleset következtében a jármű félpályás útzárat képezett. A gépkocsit a helyi hivatásos tűzoltók vontatták arrébb, így kiszabadítva azt és megszüntetve a forgalmi akadályt.

Akácnyesedékből és fóliából épített melléképület kapott lángra péntek délután Újléta külterületén. Az akácerdőt veszélyeztető tüzet a debreceni hivatásos és létavértesi önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Pénteken kora esete érkezett a bejelentés, miszerint Hajdúsámson és Martinka között erdőtüzet észlelnek. A jelzett helyen, fenyőerdő tarvágása után összehordott gallyak és az erdő aljnövényzete kapott lángra. A közel egy hektáron égő tüzet, a debreceni hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el.

Személygépkocsi, kisteherautó és kamion ütközött a 42-es számú főút 41-es kilométerszelvényében, szombat hajnalban, Berettyóújfalu külterületén. A járműveket a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók a megyei műveleti szolgálat irányítása mellett feszültségmentesítették és átvizsgálták azok üzemanyagrendszerét, szivárgást azonban egyiknél sem tapasztaltak. Az ütközés következtében a személygépkocsiban utazó két ember a járműbe szorult, őket feszítővágó segítségével szabadították ki gépkocsiból.

Lehasadt és fennakadt a magasban egy több mint tíz méter magas platánfa egyik nagyméretű ága Hajdúnánáson. A Bocskai utca gyalogosforgalmát veszélyeztető ágat a hajdúnánási hivatásos tűzoltók létrán keresztül, láncfűrésszel vágták le.

Árokba borult egy személygépkocsi szombat este Nyíradony és Nyírlugos között. A nyíradonyi katasztrófavédelmi őrs tűzoltó feszültségmentesítették a járművet, majd a baleseti helyszínelést követően a kerekeire állították azt. A járműben egy ember utazott, ő a mentőszolgálat elmondása alapján súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A műszaki mentés és helyszínelés ideje alatt, az érintett útszakaszon, a forgalom félpályán haladhatott.

Villanyoszlopnak ütközött és kigyulladt egy motorkerékpár, Debrecen-Bánkon, az Erdőspuszta utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak kiérkezése előtt az ott lakók a tűzet eloltották, így nekik az utómunkálatokat kellett elvégezni. A balesetben a motort vezető személy súlyos sérüléseket szenvedett.

Néhány órával később ismét a debreceni tűzoltókat riasztották, ekkor a megyeszékhelyen, a Böszörményi úton szakadt le egy platánfa több méteres ága. A gyalogos és közúti forgalmat veszélyeztető ágat láncfűrésszel távolították el. Az esti órákban a püspökladányi és hajdúszoboszlói tűzoltókat riasztották Biharnagybajomba, a Deák Ferenc utcába, ahol egy fa villanyvezetékre dőlt. A tűzoltók gépezetes tolólétra, mentőkötél és láncfűrész segítségével vágták ki a veszélyes növényt.

Villámcsapás miatt kigyulladt több mint kétszáz szalmabála Nyírlugoson, a Fülöpi utcában. A nyíradonyi és debreceni hivatásos tűzoltók, valamint a Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai több vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg. Az eset során személyi sérülés nem történt, és a lángok a szomszédos épületekre sem terjedtek át.

Játszótér kerítésére szakadt egy fa több méteres ága, vasárnap délelőtt, Debrecenben, az Oláh Gábor utcában. A megyeszékhely tűzoltói láncfűrésszel darabolták fel a gyalogosforgalmat akadályozó ágat.

Felszállás közben madárrajjal ütközött egy utasszállító repülőgép vasárnap kora este, Debrecenben. A repülőgépet csak vészfékezéssel sikerült a kifutópályán tartani. A nagy erejű fékezés következtében a gép egyik futóműve füstölni kezdett, amit a debreceni hivatásos tűzoltók, a megyei műveleti szolgálat irányítása mellett, a létesítményi tűzoltósággal kiegészülve, több vízsugárral hűtöttek vissza. A repülőgép százhatvankilenc utasa a megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak kiérkezése előtt elhagyta a járművet. A balesetben egyik utas sem sérült meg.

Máglyába összerakott nagyméretű bálák fogtak tüzet tegnap éjjel Hajdúszováton, a Varga kertben. A lángokat a hajdúszoboszlói és debreceni hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal sikerült megfékezni. Az eset során személyi sérülés nem történt, a keletkezett anyagi kár azonban százezres nagyságrendű.

– Rácz Máté, Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –Hajdúszovát.
HAON.HU


hirdetés