Hajdúszováton is megemlékeztek a roma holokausztról

Akt.:
Hajdúszováton is megemlékeztek a roma holokausztról
© Fotó: Matey István
Hajdúszovát – A településről a II. világháború idején elhurcolt cigányokra emlékeztek a roma holokauszt világnapján, vasárnap.

Hegedűs Istvánné, alpolgármester elmondta: 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitzi lágerben 3 ezer roma embert gyilkoltak meg a nácik. Azokban az esztendőkben összesen csaknem félmillió romát öltek meg Európában. A magyarországi áldozatok száma 5 ezer és 50 ezer között lehet, a pontos számról máig viták folynak. Ennek az az oka, hogy a hatóságok nem vezettek nyilvántartást az elhurcolt cigány emberekről, akiknek a nagyrésze nem tudott írni-olvasni. A rendszerváltásig tilos volt megemlékezni a roma holokausztról – tette hozzá Hajdúszovát alpolgármestere.

Nagy István, a Hajdúszováti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy a községből is több roma származású embert hurcoltak el munkatáborokba, ahol kegyetlen módszerekkel dolgoztatták őket.

– Engem és több roma családot személyesen érint ez a borzasztó barbarizmus. Apai nagyapámat és édesapám testvérét is elvitték munkaszolgálatra. Hála istennek, a gondviselésnek, családjukhoz haza tudtak jönni – jelentette ki Nagy István.

A megemlékezés végén az áldozatok emlékére mécseseket gyújtottak a roma önkormányzat épülete előtt, majd megkoszorúzták a II. világháború áldozatainak emlékművét a főtéren.

HBNHajdúszovát.
HAON.HU


hirdetés