Hajdúszoboszlónak már papírja is van arról, hogy fogyasztóbarát város

Koszorús László helyettes államtitkár, Bodó Sándor országgyűlési képviselő, Káposztás István, és dr. Vincze Ferenc jegyző
Koszorús László helyettes államtitkár, Bodó Sándor országgyűlési képviselő, Káposztás István, és dr. Vincze Ferenc jegyző - © Fotó: Magánarchívum
Hajdúszoboszló – Egyaránt fontos a vásárlók tudatossága és az eladók készsége a fogyasztóbarát magatartásra.

A fürdőváros nem csak a vendégéjszakák magas számával, hanem néhány hete hivatalos dokumentummal is bizonyíthatja, hogy fogyasztóbarát település. A címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton nyerték el, az oklevelet pedig a város emléknapján, szeptember 2-án, a Hajdúk letelepítésének 409. évfordulóján rendezett ünnepségen adta át Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Nyolc éve dolgoznak érte

A cím megpályázását az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) helyi szervezete kezdeményezte. Elnökük, Káposztás István az elismerés kapcsán a Napló érdeklődésére egyebek mellett elmondta, hogy az egyesület nyolc éve szervezi rendszeresen a tudatos vásárlók, utóbb pedig a tudatos eladók fórumát – helyi cég- és intézményvezetők, illetve szakhatóságok közreműködésével. Számos eszközt megragadnak arra, hogy a vásárlók figyelmét felhívják fontos tudnivalókra, illetve a jogaikra, a vállakozások képviselőit pedig arra, hogyan lehetnek még inkább tekintettel a fogyasztók igényeire. Kiemelte, hogy minden szankciónál eredményesebb, ha a fogyasztó és az eladó/szolgáltató nyitott a kommunikációra: a vevő tegye szóvá, ha elégedetlen, az eladó pedig fogadja azt figyelmesen, türelemmel.

Tudatosabban

A városban sokféle módon tetten érhető a törekvés a vevők/eladók tudatosságának növelésre. Például középiskolás diákok készülnek fel fogyasztóvédelmi témájú előadásokra, s vetélkedőket is rendeznek számukra. A helyi újság és televízió a híreivel, a fogyasztóvédelmi egyesület a minden nap elérhető telefonos tanácsadásával segíti az ügyet, különös tekintettel a termékbemutatókra!

Káposztás István szerint még bőven van mit tenni, de az eddigi igyekezetnek már feltehetően része van abban, hogy Szoboszlón jól érzik magukat a vendégek, és a sokat fejlődött kereskedelmi egységek nem csak a megjelenésükben, hanem a működésükben is egyre színvonalasabbak.

HBN
hirdetés