Hajdúszoboszlói tragédia: személyiségzavar állhat a végzetes tett hátterében

Akt.:
Az édesanya holttestére a család otthonában találtak rá
Az édesanya holttestére a család otthonában találtak rá - © Fotó: Matey István
Hajdúszoboszló – A szakember szerint figyelni kell a magatartás megváltozására.

A három emberéletet követelő hétfői hajdúszoboszlói tragédia kapcsán kíváncsiak voltunk arra, a szakember szerint mi vezethetett a szörnyű végkifejlethez. Bilkei Pál kriminálpszichológus azon a véleményen van, a történtek a férjnél úgynevezett borderline személyiségre utalnak.

– A jelek nagyon hullámzó személyiségre utalnak. A borderline személyiség annyit tesz, hogy az illető egy darabig normál életet él, majd történik valami, amitől a negatív érzetei felszabadulnak, indulatai lesznek. Idő kell(ene) ahhoz, hogy újból lecsituljon, és ismét visszatérjen a normál kerékvágásba az élete. Valószínűleg az történt, hogy a férfi úgy érezte, itt a vége az életének, mert nem tudja megoldani a problémáit, így azt gondolta, nem marad más út, mint véget vetni annak. De akkor mi lesz a gyerekével, a feleségével? Ők hogy fognak tovább élni? Ez a fajta indulat, érzelemkitörés vezethette a rettenetes tettére. A feleség valószínűleg tudta, hogy ez be fog következni, ezért úgy döntött, ő is végez magával.

Forrás: rtl.hu
Hajdúszoboszló - A rendőrséget egy kézzel rajzolt térkép vezette nyomra, amelyet az édesanya hagyhatott hátra, így találták meg az erdőben a hajdúszoboszlói apa és kisfia holttestét. Az RTL Klub Híradója egy kriminálpszichológust is megszólaltatott az ügy kapcsán: - rtl.hu - [related-post p...

Rendőr a hajdúszoboszlói lakás bejáratánál
Hajdúszoboszló - Nem hétfőn, hanem hétvégén vethetett véget életének a 45 éves hajdúszoboszlói apa, feltehetően ő végezhetett 6 éves kisfiával is - számolt be róla az RTL Klub híradója. Holttestükre egy erdőben találtak rá. Az anya még élt, amikor hétfőn otthonában rátaláltak a rendőrök, de már nem ...

Figyelni a jeleket

Bilkei Pál úgy véli, a férjnél személyiségzavar jelentkezett, tettét pedig nagy valószínűséggel beszűkült tudatállapotban követte el. Vélhetően környezete nem észlelte – ha voltak egyáltalán – azokat a jeleket, amelyekre felfigyelve talán megelőzhették volna a bajt.

Az ember egy közösségben él: akadnak barátai, ismerősei, akikkel együtt van, ami nagyon fontos a mostani életben. Kell, hogy legyen valaki, akinek el lehet mondani a problémákat, meg lehet beszélni dolgokat, aki megfogja a másik kezét, ha arra van szükség, mert akkor ilyen eset jó eséllyel nem következik be.”

– A válságba kerülő embernél az első dolog, amit észre lehet venni, az a megváltozott magatartása. A testtartástól kezdve a beszédstílusáig minden, ami jellemző volt rá eltűnik, és egy másfajta viselkedésnek adja át a helyét. Ez egy komoly figyelmeztető jel, hogy valami baj van – hívta fel a figyelmet a szakember.

HBN–MSZ