Tömeges denevérmentés Hajdúszoboszlón

A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: Pixabay
Hajdúszoboszló – Az egyik hajdúszoboszlói hotel nyílászáróinak cseréi közben kerültek elő azok a denevérek, amelyek március 7-én érkeztek Hortobágyra, a madárkórházba. Összesen 224 állatot szedtek össze a denevérmentők, de sajnos 28 a mentés közben elpusztult – olvasható a Madárkórház Alapítvány közleményében.

A hazánkban élő denevérek számára az egyik legnagyobb kihívást a téli, táplálékszegény időszak átvészelése jelenti. A denevérek, sok más emlőshöz hasonlóan téli álmot alszanak, lecsökkentett anyagcseréjű állapotban várják a tavaszi, rovarokban bőséges időszakot. Mint a közleményből kiderül, a denevérek egyre gyakrabban telepednek le a városok épületeinek zugaiba, ahol az enyhébb időjárás miatt szívesebben töltik a telet. itt viszont gyakrabban bajba is kerülhetnek. Március hónapban már ébredeznek, és enyhébb estéken szívesen kirepülnek egy-egy egészségügyi körre, salakanyagot ürítenek, és néha helyet is változtatnak. Fontos azonban tudni, hogy az „ébredés”, a testhőmérséklet visszaállítása a normál állapotra igen nagy energiafogyasztást igényel, ezért is kell nagyon odafigyelni a most megzavart állatokra.

A kórházban igyekeznek minél hűvösebb helyen tartani őket és azokat, amik nagyon felébredtek, próbálják megetetni majd újra hidegre tenni. A számukra kialakított kórteremben a külső hőmérsékletnek megfelelő hőfokot biztosítanak a kórház munkatársai, és egy mesterséges, speciális denevérodút is felajánlanak nekik, amiben elbújhatnak a tavasz érkezéséig. Várhatóan pár nap múlva, amikor már az összes denevér elbújt az odúban, kihelyezik azt a természetbe, így biztosítva a legjobb feltételeket a kisemlősöknek.Hajdúszoboszló.
HAON.HU


hirdetés