Rövid a 12 órás munkaidő

Akt.:
Rácz László munkája mellett tanul és oktat is
Rácz László munkája mellett tanul és oktat is
Hajdúszoboszló – Rácz László diplomás szakápoló; olyan munkát végez amire az igény nagyon nagy, mégis alig néhányan foglalkoznak csak vele. Miközben a 240 férőhelyes hajdúszoboszlói Hőforrás utcai idősek otthonának ő a szakmai vezetője, magánvállalkozóként helyi betegeknek segít.

2007 óta végez otthoni szakápolást, üzleti alapon, vállalkozóként. A háziorvos felkérésére például átköti a sebeket, kicseréli a katétert, leveszi a vért, beköti az infúziót, beadja az injekciót. Betegeinek életkora a 20 évestől a 100 évesig terjed. Akad olyan, akivel csak egyetlen egyszer találkozik, de olyan ápoltja is van, akihez 11 éve minden nap jár. Nem kell hirdetnie magát, nevét, telefonszámát kézről kézre adják. Van olyan nap, amikor 10-14 beteget is ellát, általában 12 órában, de ez néha kevés. (Hajdúszobosz­lón – tudomása szerint – rajta kívül mindössze egy ember végez otthoni szakápolást, társadalombiztosítás alapján.) Rácz Lászlónak a rengeteg munka miatt szinte nincs ­szabadideje, szombaton és vasárnap is rendszeresen dolgozik. – Az egy nagyon jó hétvége, ha vasárnap délben le tudok ülni az ebédlőasztalhoz – mondta. Tavaly ugyan 4 napra el tudott menni Gyulára nyaralni, de előtte 5 évig sehol nem járt pihenni.

Miközben negyedik (egyetemi szintű ápolói) diplomája megszerzésén fáradozik, az egészségügy, a szociális munka iránt érdeklődő fiatalokat tanít, egészségügyi és szociális szakdolgozókat vizsgáztat.

HBN


A jelölt

Név: Rácz László

Kategória: egészségügyi dolgozó

Munkahely: A hajdúszoboszlói nyugdíjas ház szakmai vezetője, egyéni vállalkozó szakápoló


Fotó: Pixabay
Debrecen - Arra kértük olvasóinkat, segítsenek nekünk megkeresni Hajdú-Bihar megye hétköznapi hőseit. Azokat az embereket, akik a saját területükön valami olyat alkottak, amely mások érdekeit tartja szem előtt; napi hozzáállásuk példamutató és követendő, munkájuk során akár saját életüket is kockázt...Hajdúszoboszló.
HAON.HU


hirdetés