Mentési gyakorlat Hajdúszoboszlón

By maistro
Mentési gyakorlat Hajdúszoboszlón
© Fotó: Derencsényi István
Hajdúszoboszló – Szimulált katasztrófa sújtotta területen kellett helyt állniuk a hallhatóknak.

Mentési gyakorlatot tartott a Debreceni Egyetem Különleges Orvos-és Mentőcsoportja a Debreceni Egyetem orvostanhallgatói számára. A DEKOM korábbi munkák, a nagy erejű földrengés helyszínein, valamint a sikeres missziók folyamán gyűjtött tapasztalatokat osztották meg a hallgatókkal Hajdúszoboszlón, a Katasztrófavédelem gyakorlópályáján szombaton. A rompályán több földrengés helyszínén kialakult élethelyzeteket szimuláltak, melynek során a gépkocsik, épületek megsérültek, robbanás rázta meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek estek áldozatául a szerencsétlenségnek.

A hallgatók feladata többek között sátorfalu és a sátorkórház felépítése, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikáció kiépítése, eltűnt személyek GPS-sel és mentőkutyával történő megtalálása, mentése; kútba/aknába zuhant kisgyermek kimentése, ellátása, szerencsétlenül járt kisbusz utasainak mentése, földrengés sújtotta helyszínen nyújtott orvosi teendők, sürgősségi beavatkozások a sátorkórházban, terepjárós feladatok, háborús övezetben végzett egészségügyi feladatok és helyzetek voltak. A hallgatóknak önállóan, illetve csapatban kellett a félév során begyakorolt feladatokat elvégezniük, az állomáspontokat megtalálniuk.

A mentési gyakorlat egyben záróvizsga is volt azoknak az orvostanhallgatóknak, akik két szemeszteren keresztül, a DEKOM által bevezetett kurzuson tanulták a speciális körülmények közötti orvosi munka ismereteit.

HBN

Fotó: Derencsényi IstvánHajdúszoboszló.
HAON.HU


hirdetés