Küzdelmes hétköznapok a Kőpataki családban: segítsünk együtt Adélkán!

Akt.:
A kétéves Adélka édesanyjával, Kőpataki Judittal
A kétéves Adélka édesanyjával, Kőpataki Judittal - © Fotó: Hajdu Ágnes
Hajdúszoboszló – Három egészséges gyereket szerettünk volna, nagy családot, de sajnos, nem úgy alakult, bízunk benne, hogy egyszer majd az lesz – mondta az édesanya, Kőpataki Judit. Nem teljesült egyszerű vágyuk, ugyanis legkisebb csemetéjük, a kétéves Adél a hasába ültetett szondán keresztül táplálkozik. Bár vizsgálatok tömkelegén van már túl, szervi elváltozást nem találtak nála. A Napló gyűjtést kezdeményezett a család megsegítésére.

December környékén lépten-nyomon adománygyűjtő akciókkal találkozunk; szociális érzékenységünk, személyes tapasztalataink és pénztárcánk határozza meg, kinek adunk legalább egy kicsit. A Hajdú-bihari Napló idén a hajdúszoboszlói, háromgyermekes Kőpataki család megsegítésére szervez gyűjtést.

Tanácstalan orvosok

Kőpataki Adél szívbemarkoló története öt hónapos korában kezdődött, mindennemű tápanyagot visszautasított, majd egy tápszondát raktak be neki: mivel nem kapta meg a megfelelő tápértéket, attól tartottak, összeomlik az akkor hét hónapos gyerek szervezete.

– Ahogy egyre rosszabbul lett, azt mondták, meg kell műteni, PEG-et (hasfalon át beültetett tápláló szonda – a szerk.) raktak be neki. Enni még akkor sem evett, csak egy-két falatot, volt, hogy az étel látványától is hányt – mondta el Kőpataki Judit, Adél édesanyja.

A műtét után Adélka jobban lett, édesanyja pedig elkezdte hozzászoktatni a tápszerhez, és megtanulta az új eszközök használatát, tisztítását, hiszen a kétéves gyerek ezekkel a szerkezetekkel tud „normális” életet élni, a betegség oka azonban a mai napig nem tisztázott, szervi elváltozást nem találtak nála.

Rengeteg magánorvoshoz vittük el tízezer forintokért csak azért, hogy átnyálazzák a papírokat, és azt mondják, hogy nem tudnak segíteni. Ennek ellenére kénytelenek vagyunk magánrendelésekre menni, hiszen a hosszú várólista miatt félévente kapunk csak időpontokat”

– osztotta meg velünk Judit.

Folyamatosan járnak különféle szakrendelésekre, táplálkozási terapeutához, hetente kétszer pedig komplex fejlesztésekre viszik a kislányt. A foglalkozásokat tartó pedagógus ekképp jellemezte Adél állapotát: „Eltérő fejlődés a figyelem- és beszédfunkció, valamint egyes kognitív képességek terén tapasztalható. Az órára láthatóan örömmel és lelkesedéssel jön. Érdeklődése a fejlesztő foglalkozásokon felkelthető, figyelme rövidebb időszakokra rögzíthető és kontaktusba vonható.”

– Kiss Dóra –


Ön is segíthet!

Amire a családnak szüksége van:

  • pelenka (4-es méret)
  • popsitörlő
  • kötszerek, fertőtlenítőszerek
  • érzékeny bőrre való mosószer, tusfürdő
  • fejlesztő játékok
  • tartós élelmiszer

Az adományokat Debrecenben, a Dósa nádor tér 10. szám alatt várjuk. Aki anyagilag szeretne támogatást nyújtani, személyesen is megteheti a Napló-székházban.


A Kőpataki család, otthonába
Hajdúszoboszló - Nem tudják, mi okozza a szoboszlói család legkisebbjének betegségét. Karácsony közeledtével legtöbbünkben még inkább felerősödik a vágy, hogy valami jót tegyünk, hogy adjunk azoknak, akiknek nagy szükségük van rá. A Napló évek óta magára vállalja azt a nemes ügyet, hogy egy csalá...Hajdúszoboszló.
HAON.HU


hirdetés