Három település maradványait tárták fel a leendő debreceni BMW autógyár területén

Akt.:
Régészeti feltárás a leendő BMW-gyár területén (képünk januárban készült)
Régészeti feltárás a leendő BMW-gyár területén (képünk januárban készült) - © Fotó: Matey István
Debrecen – Három egykori település maradványaira bukkantak a régészek a BMW Group leendő zöldmezős beruházásának is helyet adó debreceni észak-nyugati gazdasági övezet területén – közölte az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a 400 hektáros területen a debreceni Déri Múzeum szakembereinek irányításával három múzeum 150 munkatársa vesz részt a feltárásban.

A beruházási területen összesen 15 régészeti lelőhelyet regisztráltak, a terület előkészítéshez kapcsolódó földmunkák által érintett területeken teljes felületű megelőző feltárások ebből elsődlegesen 11 lelőhelyet érintenek összesen több mint 240 ezer négyzetméteren.

A beruházási terület régészeti feltárásain jelenleg 9 régészeti feltáró csapat dolgozik 10-11 régész vezetésével.

A feltárások eredményei alapján eddig két fő régészeti korszak maradványaira bukkantak.

A legnagyobb területen – a Deák-tanya 1. elnevezésű lelőhelyen – késő császárkori (4-5. századi) település elemei, házak, tároló- és agyagnyerő gödrök, füstölők, árkok, kemencék azonosíthatók, amelyekből az egykori élet maradványaiként gazdag kerámia-, csont- és fémleletek kerülnek elő. A másik feltárt időszakot a késő vaskori (Kr.e. 4.-3.századi) kelta kultúra tanyaszerű településének elemei, kutak, gödrök, temetkezési helyek reprezentálják.

A beruházási terület északnyugati sarkában – a Rózsa-dűlő nevű lelőhelyen – egy újabb római császárkori település és a hozzá tartozó temető előkerülése várható – olvasható az EDC közleményében.

Mint írják, a régészeti megelőző feltárásokkal párhuzamosan a Várkapitányság Zrt. vezetésével folyik az észak-nyugati gazdasági övezethez tartozó infrastruktúra területek előzetes régészeti dokumentációjának (magnetométeres felmérések, próbafeltárások, terepbejárások, adatgyűjtés, térképezés) elkészítése is.

– MTI –


Behordóutak építésével és a régészeti feltárásokkal már a télen megkezdődtek a munkálatok a BMW épülő debreceni gyárának területén
Debrecen - Eredményes volt a közbeszerzési eljárás, elindulhat az új ipari terület kialakítása az Északnyugati Gazdasági Övezetben. A nyertes kivitelező Market Építő Zrt-nek 2019 őszéig kell végezni a beruházás első, majd 2020 áprilisáig a második ütemével - közölte a Debreceni Városháza. 2019. m...

Papp László, Debrecen polgármestere a szerdai sajtótájékoztatón
Debrecen - Debreceni Agglomeráció Fejlesztési Tanács létrehozásáról tárgyaltak polgármesterek. Olyan kezdeményezést indítunk most útjára, amire nem volt még példa Magyarországon. A meghívott önkormányzatokkal közösen szeretnénk létrehozni a Debreceni Agglomeráció Fejlesztési Tanácsát” - ismertette...

Debrecen - Őszre rendbe kell tenni a terepet a gyár építésének megkezdéséhez. A lőszermentesítés befejeződése után decemberben megkezdődtek a régészeti feltárások Debrecen északnyugati határában, Kismacs, Nagymacs és Felsőjózsa között, az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben, ahol majd a BMW autógyá...Hajdúszoboszló.
HAON.HU


hirdetés