A hiánypótló könyv jelenik meg októberben

Akt.:
A hiánypótló könyv jelenik meg októberben
© Fotó: Kovács Zsolt
Hajdúszoboszló – A fürdőváros korabeli törvénykezését, az érdekesebb pereket, a jogszolgáltatás épületeit, valamint az ott dolgozó személyeket bemutató könyv kiadásáról írt alá együttműködési megállapodást Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke és Sóvágó László polgármester a hajdúszoboszlói városháza tanácskozótermében szerdán délelőtt.

A tervek szerint 250 példányban megjelenő kiadványt ez év októberében vehetik kézbe az olvasók. A kötet a sorban már a negyedik lesz, hiszen az olvasók forgathatják a debreceni, a berettyóújfalui és a hajdúböszörményi járásbíróságról készült könyv – mondta el elöljáróban Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke a Sóvágó Lászlóval, Hajdúszoboszló polgármesterével közösen tartott tájékoztatón a fürdőváros polgármesteri hivatalában. Az esemény után az elnök és a polgármester aláírta a könyv elkészítéséről szóló szerződést.

– A város támogatásával szeptember 5-én lesz egy, a fürdőváros jogszolgáltatását bemutató tudományos konferencia itt, Hajdúszoboszlón. Ennek az anyaga jelenik majd meg az új kiadványban. A kötetben szó lesz Hajdúszoboszló történetéről, a bírósági szervezetrendszer változásáról, a hajdúszoboszlói járásbíróság épületéről, az ott dolgozó bírókról, tisztviselőkről, de leírunk néhány híres pert is, amely Hajdúszoboszló és Debrecen versengéséről, valamint fürdőkultúra kialakulásának jogi nehézségeiről szólnak. Ilyen jellegű jogtörténeti és kultúrtörténeti kiadvány még nem jelent meg Hajdúszoboszlón, ezért a képekkel gazdagított könyv mindenképpen hiánypótló és értékteremtő – fogalmazott Kahler Ilona Márta.

A szakmai hátteret a Debreceni Egyetem jogtudományi kara, a megyei levéltár és a szoboszlói muzeulógusok adják. A törvényszék a kötet megjelentetésére pályázatot adott be.

KZSHajdúszoboszló.
HAON.HU


hirdetés