Hajdúsági Múzeum mindenkiért

Hajdúsági Múzeum mindenkiért
Rengeteg élménnyel zárult a Hajdúsági Múzeumban „A Hajdúsági Múzeum múzeumpedagógiai tevékenységeinek fejlesztése a közoktatást segítve és az egész életen át tartó tanulást támogatva” című projekt.

A záró rendezvényen a múzeumban a résztvevő iskolások ismét felidézhették azt a sok élményt, melyet a múzeumpedagógusok segítségével szereztek. Mint Orosz Ibolya múzeumpedagógus elárulta négy foglalkozástípus keretében találkoztak rendszeresen a programban résztvevő gyerekekkel.

Böszörményi programok gyerekeknek

A Bocskai István Általános Iskola és Városi Sportiskola, az Eötvös József Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói valamint a Dr. Molnár István Óvoda, Általános és Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon kis lakói közös „kirándulásokat tettek” a böszörményi és a hajdú múltból hátrahagyott tárgyi kultúrkincsek és hiteles másolatok felhasználásával és bevonásával. A program ideje alatt a gyerekek pergettek csigát, megismerkedtek az ostorkészítés mesterségével, kipróbálhatták a csergetést és számtalan kézműves foglakozáson vehettek részt, csakúgy mint a projekt június 22-i záró rendezvényén.

Speciális múzeumi foglalkozások a böszörményi múzeumban

A program során a résztvevők életre szóló ismeretet szereztek a helytörténet élményszerű oktatása során, melynek alapjául a múzeum állandó kiállítása szolgált. Interaktív eszközökkel ismerkedtek a hajdúk büszkeségeivel: nevezetességekkel, jelképekkel, örökségül kapott tárgyi kultúrával.

A műhelymunkák során pedig a Káplár Miklós Emlékházban az elméleti órákhoz kapcsolódóan tapasztalati úton új ismereteket rögzítő, kreativitást fejlesztő foglakozásokon vettek részt.

A speciális múzeumi fogalakozásokon pedig a böszörményi élet szükségletei címmel értelmi fogyatékkal élők felzárkóztatását, integrálását segítő képességfejlesztő múzeumi fogalakozások fő célja az volt, hogy a diákok minél több ismerethez és tapasztalathoz jussanak a múzeumi műtárgymásolatok bevonásával, illetve a foglalkozásokon szerzett ismereteket tudják alkalmazni a hétköznapokban is.

A foglalkozásokat a múzeum munkatársai a jövőben is szeretnék megtartani, remélhetőleg minél több résztvevővel.

Szarvas-Szabó Kata