Hajdúsági Expo – Kis Miklós Zsolt: több pénz lesz az agrárium fejlesztésére

Akt.:
Hajdúsági Expo – Kis Miklós Zsolt: több pénz lesz az agrárium fejlesztésére
© Fotó: Derencsényi István
Hajdúböszörmény, 2015. augusztus 14., péntek (MTI) – Kemény tárgyalások, komoly viták után megszületett a megállapodás Magyarország és az Európai Bizottság között, amelynek eredményeként 2020-ig több pénz lesz a magyar agrárium fejlesztésére, mint a korábbi uniós költségvetési ciklusban volt – közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Hajdúböszörményben.


Hozzátette: a hétéves ciklus során 1300 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a vidékfejlesztési programban.

Egyszerűbbek és hatékonyabbak lesznek a pályáztatási eljárások, amelyek egyszerre szolgálják a munkahelyteremtést és a versenyképesség javítását az ágazatban – mondta az államtitkár a Hajdúsági Expo keretében rendezett Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumon.

A támogatások több mint 40 százalékát beruházásokra fordíthatják a gazdák. Az egyes ágazatokban most először nem csupán a támogatható üzemméret minimumát, hanem a maximumát is meghatározták – mondta az államtitkár a fórum mintegy 300 résztvevője előtt.

Kis Miklós Zsolt elsőként az állattenyésztési ágazatot emelte ki. A vidékfejlesztési programban erre a célra 75 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre. Az 50 százalékos intenzitású támogatás maximuma termelőnként 500 millió forint – fűzte hozzá.

A kertészeti ágazatban 72 milliárd, a kisméretű terménytárolók és szárítók fejlesztésére 20 milliárd forint, a fiatal gazdák induló támogatására 38 milliárd forint, célzott beruházásaik támogatására további 39 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre – sorolta a miniszterelnökségi államtitkár.

Kis Miklós Zsolt kiemelte, hogy a mezőgazdasági vízgazdálkodás- és öntözésfejlesztés támogatási kerete 54 milliárd forint. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ebből a pénzből csak a gazdaságon belüli “vizes fejlesztéseket” támogatják, a nagyobb vízügyi fejlesztésekre további 300 milliárd forint forrás van a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP).

A mezőgazdasági termékeket elsődlegesen feldolgozó élelmiszeripari vállalkozások üzemmérettől függetlenül kaphatnak támogatás a vidékfejlesztési program 200 milliárd forintos keretéből, amiből 20 milliárd forintot a borászat fejlesztésére fordítanak.

Kis Miklós Zsolt bejelentette: az első pályázati kiírások szeptember első felében jelennek meg a vidékfejlesztési program keretében.

A Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumon előadások hangzottak el egyebek mellett az ágazat banki finanszírozási lehetőségeiről, az agrártechnológiai fejlesztésekről, az élelmiszergazdaság innovációjáról, és két panelbeszélgetésen cseréltek véleményt a szakemberek az állattenyésztés és élelmiszeripar, illetve a hazai tejágazat helyzetéről.

– MTI –


Inkább kalciumra költünk tej helyett: bajban a tejtermelők
Hajdúböszörmény – Nagy István államtitkár a Hajdúsági Expo agrárfórumán a tejtermelők nehéz helyzetéből kiindulva az egészségtudatos táplálkozás hiányáról beszélt. A vaj szinte teljesen kiveszett, alig használjuk, inkább a kenhető “műanyagra” cseréljük, ilyen lett a lakosság fogyasztási szokása.


Hajdúsági Expo – Megnyitó: egyre népszerűbb a böszörményi agrárvásár
Egyre népszerűbb a hajdúsági Expo: az idén 4500 négyzetméteres kiállítási területen 60 kiállító mutatkozik be, köztük számos mezőgazdasági gépgyártó és forgalmazó – mondta Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere (Fidesz-KDNP) péntek délután, az expo hivatalos megnyitóján.


Nagy István: rekordot döntöttek a mezőgazdasági gépvásárlások
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerint Magyarországon rekordot döntöttek az idén a mezőgazdasági gépvásárlások.
hirdetés