Hajdúsági Expo és traktorhúzó verseny lesz Hajdúböszörményben

Akt.:
A rendezvénysorozat látványos programja lesz a traktorkarnevál
A rendezvénysorozat látványos programja lesz a traktorkarnevál - © Fotó: HBN archív
Hajdúböszörmény, 2014. június 16., hétfő (MTI) – Talajművelő show-val egészül ki az idei, harmadik Hajdúsági Expo augusztus 14-19. között megrendezésre kerülő programsorozata – jelentette be a rendezvény főszervezője, a helyi traktorhúzó egyesület elnöke hétfőn Hajdúböszörményben, sajtótájékoztatón.

Ficsor László fontosnak nevezte a rendezvény szakmai színvonalának erősítését a magyar agrárium egyik fellegvárában: a hét hajdúvárosban ugyanis 100 ezer ember él, és 100 ezer hektár kiváló minőségű termőföldön gazdálkodnak a térségben.

Az expón ezúttal több száz kiállító, gépkereskedő és magyarországi vállalkozás mutatkozik majd be.

A legkorszerűbb talajművelő gépek gyakorlati bemutatóján a résztvevők, több ezer gazda “a barázdákban lépegetve vizsgálhatja majd, hogy tényleg úgy szántanak-e a talajművelő gépek, ahogy azt a gyártók ígérik” – fogalmazott az elnök.

Az expo keretében rendezik meg “a mezőgazdaság forma1”-ét, a Traktorhúzó Európa Kupa sorozatban, két kategóriában a versenytraktorok küzdelmét – ismertette Ficsor László.

Bodnár János, az egyesület alelnöke ezzel kapcsolatban bejelentette: a traktorhúzás népszerűsítését vállaló Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesületet az Európai Traktorhúzó Szövetség (ETPC) tavaszi rotterdami ülésén a szövetség tagjává választották, és így a Magyar Traktorhúzó Szövetség elsőszámú képviselője a szervezetben.

Az Európa több országából Hajdúböszörménybe érkező versenytraktorok a Super Stock és Modified kategóriában mérhetik meg tudásukat, lóerejüket – ismertette Bodnár János.

Hozzátette: a versenytraktorok húzása a 120 méter hosszú és 30 méter széles speciális agyagpályán önmagában is garantálja a rendezvény látványosságát. A gépekbe beépített több motor, repülőgép-turbina, helikoptermotor különleges technikai látványosság és szakmai kihívás lesz a traktorok világában.

A Hajdúhét keretében számos kulturális programmal is várják a szervezők az érdeklődőket a versenyeknek helyet adó Széchenyi István szakképző iskola mellett a megújult Bocskai téren is – mondta el Kiss Attila (Fidesz),

Hajdúböszörmény polgármestere. Felidézte, hogy az első hajdúhetet 1937-ben rendezték meg a hét hajdúváros kulturális és gazdasági értékeinek bemutatására.

A rendezvénysorozat látványos programja lesz a traktorkarnevál, amelynek keretében a traktorok és mezőgazdasági gépek mellett bulikamionok és házilag összetákolt járműalkalmatosságok is végigvonulnak Hajdúböszörmény utcáin.

– MTI –