Hajdúsági csengő csendül

Sajtótájékoztató a Hajdúsági Múzeumban
Sajtótájékoztató a Hajdúsági Múzeumban - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúböszörmény – A csengő használata a hajdúböszörményi emberek életében több szokásban is megjelent.

„Böszörményi csengő, a csengők királya” téma köré tervezik a Hajdúsági Múzeum állandó kiállításának korszerűsítésének negyedik ütemét, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma 15 millió forinttal, Hajdúböszörmény önkormányzata pedig 1,4 millió forinttal támogat – mondta Kiss Attila, a település polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón a Hajdúsági Múzeumban.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Újra átélni

– A „csengők királya”, azaz az egyedülálló böszörményi csengők élményszerű bemutatásán keresztül a csengőkhöz kapcsolódó állattartás, pásztorkodás és vásározás helyi sajátosságai interaktív formában is megelevenednek majd – mondta Szekeres Gyula múzeumigazgató. A templomi harangokra hasonlító csengők páratlan szépségük mellett zenei élményt is nyújtanak. – Kevesen tudják, de ezeket a tárgyakat korábban be is hangolták. Aki kedvet érez majd rá, etűdöket is lejátszhat egy interaktív pulton – mondta. A csengőöntő műhely korhű formában jelenik meg, a csengőöntés folyamatába pedig az érdeklődők is bekapcsolódhatnak. A korabeli vásárok hangulatát echós szekér idézi fel, melyre felülve átélhetik a szekerezés élményét is. Ahhoz, hogy még élethűbb legyen utazás, az alföldi táj is megjelenik egy vetített film segítségével.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Nyitva marad

A felújítás során a múzeum nem zár be, csak bizonyos helyiségeit korszerűsítik: az állandó kiállítás hatodik termét és az azt követő közlekedő folyosót renoválják, valamint berendezéseket, látványelemeket és ruhatárat is kialakítanak. Külön figyelmet szentelnek a digitális újításokra is, fejlesztik az infrastruktúra hálózatot, internet és wifi elérhetőséget is biztosítanak majd. A kiállításon nem csupán szöveges információk lesznek kihelyezve, hanem QR kódok is, melyeket megnyitva még több információt szerezhető, valamint terveznek egy mobilapplikációt is, mely szintén a múzeum megismerését segíti.

A kiállítás a tervek szerint jövő év júliusától lesz megtekinthető.

HBN–VK​