Hajdúnánásnak már ebben az évben helyi pénze lesz

Hajdúnánás. A város képviselő-testülete egyöntetűen mellett szavazta meg a Bocskai Korona bevezetését, melyre már az idei évben sor kerül.

A helyi pénz rendszerének legfontosabb célja, hogy a helyi fogyasztást összekösse a helyi termeléssel, ily módon biztosítsa a város gyorsabb fejlődését, negatív külső hatásokkal szembeni ellenálló képességét. A fentieken túl azonnal kézzel fogható lesz a lakosságnak is, hiszen az elfogadó hálózat tagjai tervezetten 5–15 százalékos kedvezményt is adnak azoknak, akik Bocskai Koronával fizetnek. A vállalkozások érdekköre is jól kimutatható, mivel a helyben működő kereskedő, szolgáltató és termelő vállalkozások, őstermelők vagy gazdák számára biztos keresleti oldalt jelent a helyi pénz, hiszen ezzel a lakosok helyben gyártott termékeket, illetve helyi szolgáltatásokat vásárolnak.
A Bocskai Korona olyan pénzt helyettesítő eszköz lesz, mint az eddigi étkezési, ajándék-, internet- és tűzifa-utalványok. Alapvető különbség azonban, hogy nem csak egyszer használható fel, hanem fizetések sorozatát lehet lebonyolítani minden elfogadóhelyen, korlátozás nélkül. Tehát nem csak élelmiszer- vagy ajándékvásárlására, hanem gyakorlatilag az elfogadó hálózattól függően bármire felhasználható a paradicsomtól a távfűtésig, a fürdőbelépőtől a szántásig. HBN