Sportolt, gazdagodott a város

Sportolt, gazdagodott a város
© Fotó: Harsányi Zsolt
Hajdúnánás – Autó helyett bringa – az egészséges életmód jegyében telt az Autómentes Nap.

Elektromos autó kiállítással, futóversennyel, kerékpártúrával, KRESZ-teszttel is várták a kicsiket és nagyokat szeptember 21-én, pénteken a hajdúvárosban. A programsorozat legfőbb célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, környezetünk, vizeink és a levegő tisztaságának megőrzése és természetesen kedvcsinálás a mozgáshoz, a sportokhoz és az egészséges életmódhoz.

Gyalog, biciklivel

Hajdúnánás az idén negyedik alkalommal csatlakozott az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Autómentes Naphoz. A rendezvény fő célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt. A programsorozat az autózás helyett a közösségi közlekedés használata, a kerékpározás és gyaloglás mellett érvel. Idei témája is a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás, a tisztább közlekedési módok előnyeinek hangsúlyozása volt.

nanas4Fotó: Harsányi Zsolt

A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan kora reggel a legvitézebb huszárra való emlékezés jegyében telt. A hagyományoknak megfelelően idén is Hajdúnánásról indult a Simonyi Óbester Toborzó Emlékfutás. A diákok a Dorogi úti Hajdúnánás végét jelző tábláig kísérték a futókat, akik tovább futva mintegy 42 kilométert tettek meg Hajdúnánás és Debrecen közötti útvonalon.

nanas1Fotó: Harsányi Zsolt

Az Autómentes Nap során számos programmal és értékes nyereményekkel vadonatúj kerékpárokkal, rollerekkel és ajándékcsomagokkal várták az érdeklődőket.

A napot ez évben is egy Bringás Ébresztővel indították a főtéren, melyen a munkába, iskolába menet kerékpárral vagy gyalogosan közlekedőket pékáruval, üdítővel, villogóval, fényvisszaverőkkel leptek meg. Ezt követően a Hajdúnánási Rendőrkapitányság közreműködésével KRESZ-teszt játékot szerveztek az óvodásoknak és iskolásoknak.

Sportpálya ovisoknak

A mozgalmas napon sor került az Ovi-Sport Pályának ünnepélyes átadására is a Hajdúnánási Református Óvoda udvarán. Az átadó ünnepségen beszédet mondott Gacsályi Gábor lelkész és dr. Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke. A szalagátvágást követően a gyerekek birtokba vehették az óvodás korosztálynak kifejlesztett, műfüves, többfunkciós pályát.

nanas2Fotó: Harsányi Zsolt

Délután „Drónsimogató” keretében kiállították az elektromos autókat, motorokat, rollereket, elektromos személyi szállítókat. A mozogni vágyókat sem hagyták ki a színes programokból, hiszen volt kerékpártúra, akadály- és futóverseny kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

– Harsányi Zsolt –Hajdúnánás.
HAON.HU


hirdetés