Oda sietnek, ahonnan más menekül

Fekete Gábor egy ismerőse javaslatára gondolkodott el először a tűzoltói hivatáson
Fekete Gábor egy ismerőse javaslatára gondolkodott el először a tűzoltói hivatáson - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Jelenleg nincs hiány megyénkben tűzoltóból, 333 ember lát el szolgálatot.

Ők azok, akikkel tűzeseteknél és műszaki mentéseknél találkozhatunk. Papp-Kunkli Nóra tűzoltó hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, jelenleg nincs munkaerőhiány, azonban az utánpótlásra mindig szükség van. Éppen ezért megújult a toborzás, így idén több időpontban és több helyszínen van lehetőség jelentkezni tűzoltónak a megyénkben. A szeptemberi beiskolázás érdekében minden tavasszal várják a jelentkezőket a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál.

Ebben az évben – rendhagyó módon – Debrecen mellett Püspökladányban és Hajdúnánáson is van lehetőségük jelentkezni azoknak a fiataloknak, akikben megérett az elhatározás a tűzoltó hivatás iránt. A beosztás betöltésének feltételei között szerepel, hogy a jelentkező legyen nagykorú, büntetlen előéletű magyar állampolgár, és rendelkezzen érettségi bizonyítvánnyal. Előnyt jelenthet a rendvédelmi, honvédelmi tapasztalat és a „C” típusú gépjárművezetői engedély. A jelentkezés második szakaszában részt kell venni egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon is, amelyek sikeres eredménye egy újabb lépéssel közelebb viheti a jelentkezőt a tűzoltói hivatáshoz.

– Március közepéig várjuk a jelentkezőket, a toborzás első két alkalma jól sikerült. Találkoztunk már ismerős arcokkal, van olyan, aki az őszi időpontról lecsúszott, így most a tavaszi toborzáson fogja megmutatni rátermettségét.

Az is bebizonyosodott, hogy szükség van a több helyszín biztosítására, a hajdúnánási és a püspökladányi katasztrófavédelmi kirendeltségre is érkeztek már jelentkezők”

– mondta Papp-Kunkli Nóra.

Öt hónapos képzés

Kifejtette, azoknak a személyeknek, akik tűzoltónak jelentkeznek, az úgynevezett tűzoltó II. részszakképesítés megszerzésére irányuló bentlakásos képzésen szükséges részt venniük. Ennek időtartama öt hónap. A résztvevők az első két hónapban a rendvédelmi alapokat sajátítják el Miskolcon, majd a képzés második részében a tűzoltói feladatokat tanulják meg Budapesten, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. Megtudtuk, sok a kieső, a jelentkezőknek csak mintegy fele megy át a rostán.

A hivatásos tűzoltó szakma mellett lehetőség van önkéntes tűzoltónak is jelentkezni. – Önkéntes tűzoltó az lehet, aki egészségügyileg alkalmas, betöltötte a 18. életévét és egy egyesület tudja őt foglalkoztatni, valamint el kell végeznie egy 40 órás tűzoltói alaptanfolyamot – mondta a megyei szóvivő.

Papp-Kunkli Nóra arra is kitért, hogy habár a nőknek is megvan a lehetőség, hogy beosztott tűzoltónak álljanak, a megyében erre még nem volt példa. Igaz, hogy a lehetőség adott, de a feladat nehéz, hiszen a nők esetében is ugyanazok az elvárások, mint a férfiaknál.

Mindig számíthattak rá

Fekete Gábor tűzoltó őrmestert, hajdúböszörményi hivatásos tűzoltót arról kérdeztük, miért választotta ezt a szakmát.

Fotó: Matey István

– Egész életemben úgy éltem, hogy ahol és akinek kellett, segítettem. Az egyik ismerősöm megjegyezte, hogy milyen jó tűzoltó lehetnék. Ekkor kezdett el jobban foglalkoztatni a tűzoltóság iránti elhivatottság gondolata. Mivel tetszett, hogy nem egy gyárban kell nap mint nap ugyanazt csinálni, és emellett olyan hivatásom lehet, ami keveseknek adatik meg, úgy gondoltam, megpróbálom. Mindig is aktív sportoló voltam, és vagyok most is, amit a 24/48 órás munkarenddel jól össze lehet egyeztetni – mondta el a Naplónak.

Gábor reggel 7 órára érkezik a laktanyába, ahol másnap reggel 8 óráig a csoport az előírt napirendi pontnak megfelelően látja el a szolgálatot. Ha nincs káreset, akkor napközben elméleti, gyakorlati és erőnléti fejlesztéseken vesz részt a bajtársaival.

VK


Kútba esett nőt mentett

– 2017 őszén este nyolc óra körül jött a jelzés, hogy egy ember kútba esett. A parancsnokunk azonnal tudatta mindenkivel, hogy kinek mi lesz a feladata, és úgy döntött, engem engednek le a legalább 15 méter mély kútba, egy speciális életmentő kötélen alkalmazott hármas hurokkal. Mikor leeresztettek, a hölgy már testileg és lelkileg teljesen kimerült. A lehető leggyorsabban a felszínre húztak bennünket a társaim, eközben nekem a hölgyet meg kellett nyugtatnom, és biztonságosan magamhoz rögzítenem – idézte fel Fekete Gábor tűzoltóként átélt egyik legmeghatározóbb emlékét.Hajdúnánás.
HAON.HU


hirdetés