Előny fiatalnak, idősnek

Akt.:
A polgármester átveszi az elismerést
A polgármester átveszi az elismerést - © Fotó: Harsányi Zsolt
Hajdúnánás – Családbarát Önkormányzat díjat kapott Hajdúnánás.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) az elismeréseket 2006 óta olyan településeknek adományozza, amelyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal a családos közösségeket erősítik, könnyebbé téve ezzel a gyermeknevelést a hétköznapokban. A díjakat október 19-én adták át a Parlament Vadász termében.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy akkor családbarát egy ország, egy település, ha az önkormányzatok több generáció egymást támogató együttélését teszik lehetővé. Egy olyan helyen, ahol jó fiatalnak lenni, gyermekvállalás előtt állni, kisgyermekes szülőnek lenni, idősnek lenni, s ahol jó ezeknek a generációknak egymást segítő módon jelen lenni.

Sokféle támogatás

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára beszédében kiemelte, a család az ember életében a legfontosabb érték. Az államtitkár elmondta, minden olyan társadalom, amely fejlődni akar, meg akarja őrizni identitását, amely saját jövőképpel rendelkezik, akkor jár jó úton, ha a családot mint alapértéket támogatja, értéknek tekinti, segíti a családokat. Ahhoz, hogy egy településnek megtartó ereje legyen és jövőt mutasson a polgárainak, sok lépést kell megtennie, és ennek egyik legjobb, leglátványosabb színtere, mikor a gyermekeket és a családokat támogatják, és segítik a boldogulásukat – tette hozzá Pogácsás Tibor.

Az elismeréseket azok az önkormányzatok vehették át, akik túlmutató kezdeményezéseit a településen élő családok mindennapjainak megkönnyítését, érdemi támogatását, családbarát intézkedéseit helyezik előtérbe. Hajdúnánás mindig is kereste annak lehetőségét, hogyan tudja segíteni a helyi fiatalok, családok lakhatását, letelepedését – mondta a település polgármestere. Szólláth Tibor kiemelte: a Fecskeház programban egy 32 lakásból álló, teljeskörűen felújított társasház 16 lakásába költözhettek be a fiatalok az elmúlt esztendő végén, idén pedig újabb 16 fiatal pár veheti birtokba új otthonát.

Az előbbieken túl szintén nagy segítség fiataljaiknak a Fecskeotthon, melynek keretében elsősorban a 30 év alatti fiatalokon segítenek, 17 felújított és berendezett bérlakással. Számukra kedvezményes lakhatást és pénzügyi támogatást nyújtanak, valamint munkaerőpiaci elhelyezkedésüket is segítik.

Mindezek mellett anyagi támogatást nyújtanak az év első szülött gyermekének, születési támogatásban részesülnek a családok, mindemellett csaknem 30 önkormányzati tulajdonú telket is értékesítenek. Egy olyan csendes lakópark épülne, amelyen a hajdúsági hagyományokra jellemző lakóépületek adnák a városrész arculatát. Ezen felül ettől az évtől kezdve újra lehetőség nyílik, hogy igénybe vegyék a fiatalok az első lakáshoz jutók támogatását, amely félmillió forint segítséget jelent építkezőknek, lakás vásárlóknak.

A Családbarát Önkormányzat Díjat Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke adta át Szólláth Tibornak, Hajdúnánás polgármesterének.Hajdúnánás.
HAON.HU


hirdetés