A kutya nem eszi meg a telet

A hóvirág is hamarabb virágzik a vártnál
A hóvirág is hamarabb virágzik a vártnál
Hajdúnánás – Vagy mégis? Az elmúlt hetek időjárása nem a telet tükrözi. Tavaly ilyenkor mínusz 20 fok is volt a hajnali órákban. Most pedig szinte tavaszias az időjárás. Sorra dőlnek meg a melegrekordok hazánkban, rügyeznek a fák és több növény is virágba borult a szokatlanul enyhe idő miatt. Hajdúnánáson is érezhető a tél másik arca.

Sokkal inkább a kora tavaszra, mint a télre emlékeztet a 2018-as év eleji időjárás. A januárra nem jellemző, inkább márciusra emlékeztető időjárás befolyásolhatja a szervezetünket és a környezetünket egyaránt.

A szokatlanul magas hőmérséklet környezetre gyakorolt hatásáról Sajtos Tibort, Hajdúnánás főkertészét kérdeztük.

Megkeresésünkre elmondta, hogy az időjárás most egy kicsit megtréfálja környezetünket, aminek következtében a vártnál korábban nyílik a hóvirág, a tulipán is. Az allergiásoknak sem jó hír, hogy a mogyoró virágzás is megkezdődött, melynek pollenjei bekerülnek a levegőbe, így enyhe tüneteket is okozhatnak – emelte ki a főkertész.

Talán a legszembetűnőbb, hogy a gyümölcsfák is elkezdtek rügyezni – fogalmazott Sajtos Tibor, ami nem azt jelenti, hogy a termés már veszélyeztetve van, de ha komolyabb fagyok érik későbbiekben a rügyeket, az csökkentheti idén a gyümölcsfák terméseit.

A tavaszi védekezésnél körültekintőbbnek kell lenni a növényeknél – hangsúlyozta a főkertész, hiszen az enyhébb időjárás eredményeként a kártevők, a kórokozók áttelelnek és a tavasz beálltával azonnal károsítani, fertőzni kezdenek – ezekre a veszélyekre fokozottan kell majd figyelni.

Az enyhe hőmérséklet pár napig még kitart, 8-10 fok közötti maximumokkal.Hajdúnánás.
HAON.HU


hirdetés