360 fokos videó: Szimbólum a hajdúknak – Feltárulnak a nánási erődfal titkai

Akt.:
A hajdúnánási erődfal
A hajdúnánási erődfal - © Fotó: YouTube / Hírek360.hu
Hajdúnánás – A város abszolút központjában a főtéren álló, a református templomot egykoron körbe ölelő erődfalnál beszélgettünk Buczkó József néprajzkutatóval.

Elmondása szerint több mint négyszáz évvel korábban kezdődik az erődfal története. – Már a hajdúk letelepedése előtt, nagyjából az 1500-as évek derekán épülhetett az erődítmény. Anyagát tekintve téglából készült, és az alföldi típusú vár célja a törökök pusztításának visszaszorítása volt. Háromszáz évvel később azonban úgy döntött az egyházi vezetés, hogy elbontják, rossz állapotra hivatkozva. Aztán 1867-ben, a kiegyezés évében megsemmisítették az erődöt – ismertette Buczkó József, majd hozzátette: tekintettel arra, hogy századokon keresztül ez nyújtott védelmet a város lakosságának, mint erődítés, a rendszerváltáshoz közeledve megkerestük a földben a maradványokat, az egykori várfal alapjait. A régészeti ásatásoknak köszönhetően, és az ábrázolások alapján 1991-ben hivatalosan is átadták a rekonstruált építményt.

Ellopott lélekharang

A erőd falán tégla formátumú bronztáblákon láthatjuk a málenkij robot (a második világháború után a szovjetek által megszállt Kárpát-medencéből, a Szovjetunió területére, kényszermunkára elhurcoltakkal történt eseménysor) helyi áldozatainak nevét.

Volt egy lélekharang is a falnál, de azt pár évvel ezelőtt ellopták. Korábban minden évben a málenkij robot emléknapján kongattuk meg”

– idézte fel a néprajzkutató. Megtudtuk, az erődfal a hajdú identitásnak is nagyon fontos kifejezője. A történelem nagyon kevés ilyen emléket hagyott hátra. – Az erődfal szimbolizálja a nehéz körülmények között élő hajdú társadalomnak, miként volt kénytelen védeni önmagát – ismertette a szakember.

Nagy Dóra | Hírek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


A baglyok többségében rágcsálókat fogyasztanak, de télen jobban ráfanyalodnak a madártáplálékra is
Debrecen - Akkor rakjunk ki először madáreleséget, amikor már jelentős hideg, esetleg hótakaró is van. Folyamatosan etessük a madarakat, ám ha valami miatt nem tudunk egész télen élelmet biztosítani számukra, akkor a legokosabb mód az, hogy folyamatosan csökkentjük a kirakott táplálékmennyisége...

Hajdúszoboszló - Aki járt már a méltán híres hajdúszoboszlói strandon, biztosan találkozott a mellette elhelyezkedő Harangházzal. Ez az egyedi építmény 2000-ben került átadásra, Rácz Zoltán építész jóvoltából. A haranggyűjtemény a város jeles szülöttének, Oborzil Edit iparművésznek és férje, Jen...Hajdúnánás.
HAON.HU


hirdetés