360 fokos videó: „A remény betekint minden omló házba”

A Hatherc egyik küldetése Hajdúhadház renoméjának javítása
A Hatherc egyik küldetése Hajdúhadház renoméjának javítása - © Fotó: Kiss Dóra
Hajdúhadház – „Mi a mocsokban kezdtük és nincs előttünk határ…” – hangzik el a Hatherc Egyedül a világ ellen című dalában. Keserűségről, fájdalomról és csalódottságról énekelnek, rappelnek a hajdúhadházi fiatalok, akik nem titkolják, számukra a zene jelenti a kiutat.

A Hatherc megalakulása 2017 nyarára, az I. Hajdúhadházi RapJamre vezethető vissza, ahol a DebreSlam is jelen volt. A slammer Varga Norbertben ezután fogalmazódott meg annak gondolata, hogy Hajdúhadházon költészettan órákat tartson. Kovács Annamari közösségszervező egyből a kezdeményezés mellé állt, és elkezdődött a munka. Kettőjük mellett Lakatos Sándor, Pápista Péter, Rostás Péter és Szremenyák Péter alkotja ki a Hathercet.

Sokan kiszálltak

A srácok elmondása szerint voltak nehéz időszakok, de áthidalták őket. Lépésről lépésre haladtak, Norbi órákat tartott nekik, bevezette őket a slam és a költészet világába, asszociációs játékokat játszott velük. Azok, akiknek ez száraznak, érdektelennek bizonyult, kiszálltak, s végül – Norbival együtt – öten maradtak, Annamari pedig a hatodik kerék a gépezetben, aki segíti és támogatja a munkájukat. Idővel megszületett az első dal, ami slam résszel indul, de van benne rap, gitár és ének is. Ez az a nóta, aminek minden sora szívből jön.

„Kikerülhettél volna, de…”

– Az iskolában kötekednek, lenéznek, azt hiszek, ők különbek, mint én. A rap részemmel azt szeretném elérni, hogy ne tegyenek úgy, mintha nem lennénk osztálytársak – vallja be Szremenyák Péter. – Nem tetszik nekik, hogy nem olyan vagyok, mint ők. Szó nélkül „lecombozzák” a másikat, én ezt nem csinálom, ezért odajönnek, leütik a fejemről a sapkát, órán nem hagynak tanulni.

A Hatherc gitárosa Rostás Péter gyermekkora óta zenél, így már a RapJamen eldőlt, ő lesz az énekes és a gitáros. Zenész családba született, neki a zene jelent mindent – a családot, a barátokat és a kiutat. – Zene nélkül semmit nem ér az ember, zenét mindenki hallgat. Szeretném az életemet a zenével helyre tenni, ezzel akarok foglalkozni, ebből megélni.

„Ha becímkézel minket…”

Lakatos Sándornak ez egy életérzés, amit szavakkal nem tud kimondani, az a zenéjében benne van. Norbinak pedig egy eszköz, hogy megvalósítsa magát.

– Minél több helyre el szeretnénk jutni ezzel a számmal és megmutatni a fiataloknak, hogy bárhonnan is jönnek, nem reménytelen a helyzet, mert ők élik az életüket, tudnak tenni érte – üzeni Sanyi a számmal. S hogy mi a Hatherc célja, azt Norbi – aki létavértesiként erősíti a csapatot – osztotta meg velünk: – Azt szeretnénk, hogy a többi hadházi fiatalnak ez jelentsen kitörési pontot. A fiúk is Hajdúhadházon élnek, ezek a srácok nem maguknak csinálnak hírnevet, sőt egyáltalán nem is csinálnak hírnevet, hanem a város nevét szeretnék előre vinni. Soha nem volt valami jól felcímkézve Hajdúhadház, szeretnénk megmutatni, ez nem biztos, hogy így van.

– Kiss Dóra –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!Hajdúhadház.
HAON.HU


hirdetés