Pályára álltak a Mórások Hajdúdorogon

Pályára álltak a Mórások Hajdúdorogon
© Fotó: Miska Andrea
Hajdúdorog – A továbbtanulás lehetőségeinek széles palettáját mutatták be a diákságnak a Móra Ferenc Általános Iskola és AMI-ban szombat délelőtt. Az idén már másodízben megrendezett pályaorientációs napon a tanulóknak számos lehetősége adódott a középiskolák által kínált szakmák megismerésére, cégek, üzemegységekben történő termelés munkafolyamatainak megtekintésére.

Hogy mi is a pályaválasztás jó receptje? Nagyon egyszerű. Végy sok érdeklődő fiatalt, még több segítő-támogató szülőt, egy kiváló oktatási-tankerületi intézményt, számtalan támogató szervezetet, céget, és végül, de nem utolsósorban sok-sok aktív pedagógust. Ezek együttese adja azt az önfeledt napot, amely utat mutat a pályaválasztás szerteágazó területein. – mondta el lapunknak Mislovics Andrea, az intézmény vezetőhelyettese.

IMG_1074Fotó: Miska Andrea

A felnőtté válás ezen pontjához érkezve a továbbtanulás irányát számos szereplő és tényező befolyásolhatja – család, barátok, iskola, média -, de igazán jó választás akkor születik, ha a tanuló saját képességeire és önismeretére alapozva, valamint az adott szakma kívánalmaival összhangban hozza meg a továbbtanulással kapcsolatos döntéseit – mutatott rá.

A szülőknek és a pályaválasztás előtt álló fiataloknak ma már nem kell a döntést egyedül meghozniuk, hiszen jogszabályi háttér biztosítja az oktatási intézmények számára, hogy egy tanítási munkanap kizárólag pályaorientációs célra fordítható. Így érhető el megfelelő továbbtanulási irány meghatározása, kiválasztása. Ezen irányvonal mentén haladva a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – minden véleményező szervének egyetértésével – úgy döntött, hogy 2018. november 10-én Pályaorientációs napot tart – tette hozzá.

IMG_1083 (2)Fotó: Miska Andrea

Elmondta továbbá, hogy a Móra iskolában tanító pedagógusok pontosan tudják, hogy mennyire fontos a pályaismeret, amely a foglalkozások, szakmák közötti eligazodást segíti. Ebben az évben a pályaorientációs program szervezői az alsó tagozatos diákoknak az ősi mesterségeket – fazekasság, nemezelés, szövés-fonás, gyertyaöntés, kovács – mutatták be, míg a felsős diákok számára „megnyitották” a környező vállalkozások kapuikat. Hajdúdorogi, hajdúböszörményi, nyíregyházi cégekhez, hajdúnánási intézményekhez kaptak útlevelet, hogy megismerjék az adott szakma szépségét, a munkakör betöltéséhez szükséges tanulmányi feltételeket, az álláshelyek számát, a használatos munkaeszközöket és a tevékenységi kör kihívásait.

IMG_1126Fotó: Miska Andrea

Az intézmény pályaorientációs napjának határozott célja az volt, hogy a programban résztvevő gyerekek képességeit és készségeit egyidőben fejlesszék: a képzeletet, a kommunikációt, a megfigyelést, a problémamegoldó képességet, az összefogást és az alkalmazkodást. Mindezt interaktív és élményszerű módon biztosítva a diákság számára. Móra Ferenc nyomdokain haladva pedig a kenyérsütés rejtelmeibe is bepillantást nyerhettek a mórás tanulók, míg a hagyományápolás igazi kuriózumának tekinthető csigatészta penderítésben is jeleskedhettek ezen a napon.

– Miska Andrea –Hajdúdorog.
HAON.HU


hirdetés