Nyugalom, megbocsátás

A Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora
A Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora - © Fotó: Miska Andrea
Hajdúdorog – Települési képviselő mondott beszédet az ’56-os megemlékezésen.

Szentmisével emlékeztek meg az ’56-os forradalom és szabadságharc áldozatairól és hőseiről a Görögkatolikus Székesegyházban október 23-án délután.

A városi megemlékezés nyitányaként Hajdu Levente múltidéző gondolatai hangzottak el Nagy Dorottya gimnazista tolmácsolásában. Az ünnepségen az 1956-os eseményeket a Móra Ferenc Általános Iskola és AMI dísztermében a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola tanulói elevenítették fel, míg Szilágyiné Békési Kitti óvodapedagógus énekhangján a Valahol Európában musical: Nézz rám című betétdala csendült fel.

Emlékező beszédet mondott Lelesz Miklós települési képviselő, aki a szabadságharc és forradalom üzeneteként a hit, a remény és – mind közül a legfontosabbat – a szeretet eszméjét emelte ki.

IMG_0942Lelesz Miklós települési képviselő ünnepi beszédet mond az 1956-os megemlékezésen | Fotó: Miska Andrea

– Ezen ünnep kapcsán teljes joggal számon szoktuk kérni a megtorlások áldozatait, az elkövetőket. De ki számolja vagy számolta össze százezreket, akik elmenekültek hazájukból, hogy munkájukkal, tehetségükkel más országokat gyarapítsanak. Ki számolja vagy számolta össze a sok elvesztegetett energiát, amit az egymás ellen fordított emberek az építés helyett a rombolásra fordítottak. És ki felel a sok-sok felhalmozódott meg nem bocsátásért. És kárpótolhatók-e egyáltalán azok a leszármazottak, akiknek eleji – mint Hajdúdorogon is sokan – azokban az időkben is a békességért, a szabadságért tettek. Próbáljunk tehát az emlékezés által tanulni a múltból, hogy időben észre vegyük, ha az igazság útjáról le akarnak téríteni bennünket. És bocsássunk meg a múltbeli dolgokért – hangsúlyozta a képviselő.

Elismerés a polgárőrnek

Az emléknap alkalmából Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Varga Gábor polgárőr, a városban végzett kiemelkedő közrendbiztonsági és vagyonvédelmi feladatok ellátásáért.

IMG_0978Csige Tamás polgármester Polgármesteri Elismerő Oklevelet ad át Varga Gábor polgárőrnek | Fotó: Miska Andrea

A Görög Demeter polgárőrség tagjának munkásságát Simon Istvánné, a művelődési ház vezetője méltatta: szabadidejéből, önként, díjazás nélkül közel 2 ezer órát töltött a polgárőri tevékenység ellátásával. Gyakran lát el figyelőszolgálatot, ünnepekkor részt vesz a forgalomirányításban, közreműködik bűncselekmények megelőzésében, városi rendezvényeken biztosítja, hogy a lakosság nyugalomban, önfeledten tudjon szórakozni.

Lélekben is ünnepeljünk

Késő délután az ünneplő közösség egy 1956-os Csepel típusú teherautó mögött felsorakozva érkezett meg a Vasvári Pál térre, ahol Csige Tamás köszöntötte a megjelenteket.

IMG_09991956-os Csepel gyártmányú tehergépjármű | Fotó: Miska Andrea

A polgármester beszédében elmondta: – 1956. október 23-ára, nemzeti történelmünk egyik legszebb, legtisztább ünnepére emlékezünk. 62 évvel ezelőtt a pesti egyetemisták, a munkások az értelmiségiek vállvetve meneteltek ki az utcára egy szabadabb, demokratikus, félelem nélküli országért.

– Ma már nem harcolni, hanem építeni, fejleszteni kell az országot. Iskolákat, óvodákat, kórházakat és utakat. Építeni, fejleszteni ezt a várost is. Körforgalmat, kerékpárutat, óvodát, bölcsődét, utakat, árkokat, járdákat kell építeni. S óvni a lelkeket, gyámolítani az elesetteket. Meg kell mutatni, hogy minden és mindenki szerethető. A félelmet ,az irigységet a gyűlöletet a közönyt el kell zárni, hogy senki hozzá ne férjen. S ezzel egy időben szabadjára kell engedni a szeretetet, a boldogságot, a megértést és az elfogadást. Nekem ezt jelenti október 23-a, azaz nem csak a külső legyen ünnepi, hanem lélekben is ünnepelnünk kell. Ez az amit meg kell tanulnunk ’56 üzenetéről – hangsúlyozta a városvezető.

IMG_1012Czifráné dr. Urgyán Ilona jegyző asszony, Csige Tamás polgármester, Dr. Ficsor László a Hajdúböszörményi Járási Hivatal hivatalvezetője, Kranyik László alpolgármester | Fotó: Miska Andrea

A hősökről és áldozatokról megemlékezvén, néma főhajtás mellett helyezték el koszorúikat a civil szervezetek és intézmények, valamint a településen tevékenykedő cégek képviselői az ‘56-os emlékkőnél.

– Miska Andrea –Hajdúdorog.
HAON.HU


hirdetés