Krisztus sírjának hű őrei Hajdúdorogon

A tavalyi eseményen, középen Horváth Zoltán
A tavalyi eseményen, középen Horváth Zoltán - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúdorog – Európa is megismerheti a Krisztus-katonák szolgálatának hagyományát.

Az Európai Parlament és a Tanács a 2018-as évet a Kulturális Örökség Európai Évének (KÖEÉ) nyilvánította. A Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházközség húsvéti eseménysorozata a Krisztus-katonák szolgálatával bekerült a 2018-as tematikus év naptárába. Ennek kapcsán Dalanics Zoltán parókus és Horváth Zoltán káplár részt vett a programsor ünnepélyes nyitányán a Magyar Tudományos Akadémia épületében a magyar kultúra napján – olvasható az egyházmegye közlésében.

Nemzetközi népszerűsítés

A felvétel által az év folyamán lehetőség nyílt a hajdúdorogi húsvét országos és európai szinten való népszerűsítésére. A hazai eseménynaptárba bekerülő programok szabadon használhatják a KÖEÉ nemzetközi logóját, szlogenjét, szóróanyagait.

Hajdúdorogon a Krisztus-katonák már sok generáción keresztül adják át e régi rítust a fiataloknak. Nem véletlen, hogy a hagyományait őrző Hajdúdorog 2012-ben megkapta az Országgyűléstől a „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város” címet. Hajdúdorogon sajátos módon köszöntik a Húsvétot: Nagypéntektől, Jézus kereszthalálának napjától Húsvét vasárnapig múlt századi viseletbe öltözött kardos legények teljesítenek szolgálatot a Görögkatolikus Székesegyházban. A KÖEÉ hazai honlapján bővebb információk olvashatók.

HBNHajdúdorog.
HAON.HU


hirdetés