Halálos baleset Hajdúdorogon: áldozat és gázolója is hibázhatott

Halálos baleset Hajdúdorogon: áldozat és gázolója is hibázhatott
© Illusztráció: Pixabay
Hajdúböszörmény, Hajdúdorog – Egy halálos kerékpáros baleset ügyében hirdetett ítéletet szerdán a Hajdúböszörményi Járásbíróság. A vádlott lemondott a tárgyalásról, az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, amelyet a bíróság elfogadott.

A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2018. október 10-én hirdetett ítéletet abban a büntetőügyben, amelynek vádlottja 2017 szeptemberében elütött egy kerékpárost Hajdúdorogon. Az előkészítő ülésen a vádlott a tárgyalás tartásáról lemondott, valamint a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett, melyet a bíróság elfogadott. Az elsőfokú bíróság D. F.-t halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt tíz hónap fogházbüntetésre ítélte, két év próbaidőre felfüggesztve, valamint két évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítéleti tényállás szerint a 49 éves vádlott 2017. szeptember 4-én 6 óra 20 perc körül személygépkocsival közlekedett Hajdúdorogon, a Böszörményi úton Hajdúböszörmény irányába. Az útszakaszra engedélyezett 50 km/órás sebességet jelentősen túllépve, mintegy 85-90 km/órával haladt. Ezzel egy időben a sértett enyhe alkoholos befolyásoltság hatása alatt kerékpározott a Mátyás király körúton a Böszörményi út irányába. A kerékpáros férfi haladása során figyelmen kívül hagyta az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtáblát, és bekanyarodott a Böszörményi útra. A vádlott az előtte váratlanul megjelenő kerékpáros mozgását nem értékelte veszélyhelyzetként, majd a kerékpáros előzésébe kezdett. A sofőr balra húzódott a felezővonalhoz, és csak két másodperccel az ütközés előtt vált felismerhetővé számára, hogy a sértett kerékpáros karjelzés nélkül balra akar kanyarodni az Árpád körútra. A baleset elhárítása érdekében a vádlott vészfékezett, azonban az eltúlzott sebesség megválasztása miatt összeütközött a kerékpárossal, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az ütközés pillanatában D. F. személygépkocsijának sebessége 70-75 km/óra volt. A cselekmény során mind a vádlott, mind a sértett megszegte a KRESZ szabályait – írja közleményében a Debreceni Törvényszék.

Dr. Tóth Ildikó bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott alapvető közlekedési szabályt szegett, az útszakaszra engedélyezett sebességet jelentősen túllépte.

Enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, büntetlen előéletű, kifogástalan a közlekedési előélete és a sértetti közrehatást.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője tudomásul vették.

– Debreceni Törvényszék –


Debrecen - Már az előkészítő ülésen megszületett az ítélet, a vádlottak teljes körű beismerő vallomást tettek. A Debreceni Járásbíróság 2018. október 9-én tartott előkészítő ülésen K-K. K. elsőrendű vádlottat bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és kereskedés...

Berettyóújfalu - A Berettyóújfalui Járásbíróság 2018. október 8-án hozott ítéletet annak a három vádlottnak az ügyében, akik 2015 novemberében megszegték a munkavédelem és a darukezelői kézikönyv több előírását, amely egy ember halálát okozta. A vádlottak lemondtak a tárgyalás tartásáról, bűnösségük...



Hajdúdorog.
HAON.HU






hirdetés