Egyházi vezető gyújtotta meg az első szál gyertyát Hajdúdorogon

Kocsis Fülöp gyújtotta meg az első gyertyát
Kocsis Fülöp gyújtotta meg az első gyertyát - © Fotó: Miska Andrea
Hajdúdorog – Ünnepi hangulatba öltözött a hajdúsági kisváros főtere, hiszen ott november 18-án elkezdődött az adventi várakozás időszaka.

Vasárnap este gyűltek össze a település lakosai, hogy tanúi lehessenek az adventi óriáskoszorú első szál gyertyája meggyújtásának. A görögkatolikus hagyományokhoz híven – egyedülálló módon az országban – ez évben is hat szál gyertya ékesíti a koszorút.

40 nap, akár húsvét előtt

Az ünneplő közösséget Mudráné Szilágyi Ilona moderátor köszöntő szavai fogadták a Vasvári Pál terén, majd a Hajdúdorogi Főegyházmegye vezetője lépett a színpadra.

Hajdúdorogon természetes, hogy hat szál gyertyával díszített adventi koszorút állítanak fel és lobbantják lángra annak lángjait hétről hétre a karácsonyi készület jelképeként. Mi, görögkatolikusok nem csak az advent négy vasárnapján készülünk a Jézus Krisztus születésére, hanem 40 napon át. Ősi hagyományunk szerint ugyanúgy 40 napos bűnbánati készület előzi meg a karácsonyt, ahogyan a húsvétot – fogalmazott ünnepi beszédében Kocsis Fülöp metropolita.

hd4Fotó: Miska Andrea

– Annyi mindenre büszkék lehetünk, és mindezt annak a hitnek köszönhetjük, amely bennünket a megszülető Jézus Krisztushoz köt. Vigyük lelkünkben tovább a fényt, a lángot, hogy a gyermekeinknek és unokáinknak egész életünkben ezt a hitet tudjuk hirdetni –hangsúlyozta az érsek atya.

Az esemény fényét emelve az egyházi vezető szentelt vízzel hintette meg az advent eljövetelét szimbolizáló koszorút, majd lángra lobbantotta első szál gyertyájának kanócát.

hd2Fotó: Miska Andrea

A színpadon Radics Teréz énektanárnő vezényletével ajándékműsorral kedveskedett a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola Mécses Gyermekkórusa kiegészülve a középiskolai Ifjúsági Kamarakórus diákjaival. Az előadásukban felcsendült szóló produkciók mellett Csángó miatyánkat és Mária énekét is hallhatták a megjelentek.

A szervezők a mórás konyhás nénik vendégváró falatjaival kedveskedtek, gesztenyés sütemény és forró tea került a megterített asztalokra.

– Miska Andrea –Hajdúdorog.
HAON.HU


hirdetés