Egy reményteli, új élet kulcsa a dorogiak kezében

Akt.:
Páter Erzsébet átveszi a kulcsot Csige Tamás polgármestertől
Páter Erzsébet átveszi a kulcsot Csige Tamás polgármestertől - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúdorog – Pénteken átvehette új otthona kulcsait az a két család, akik első körben sikeresen pályáztak a hajdúdorogi önkormányzat szociális otthonteremtési programjára. A tavaly elkezdett program célja azoknak a rászoruló családoknak a segítése, akik maguk is tesznek a lakhatásuk megteremtéséért.

A szeptember 21-i önkormányzati ülésen a település vezetősége úgy döntött, hogy elsőként két, gyermekeit egyedül nevelő édesanyának ad lehetőséget egy kiszámíthatóbb élet megteremtésére.

– Hajdúdorogon számos olyan család él, akik önhibájukon kívül kerültek lehetetlen helyzetbe. Az önkormányzat rendelkezik szociális bérlakásokkal, de azokat csak 2+2 évre lehet kiadni a rászorulóknak, ami hosszútávon nem nyújt megnyugtató megoldást. A településen háromszáz ingatlan áll üresen, így jött az ötlet, hogy a lakossághoz forduljunk, kérve, ajánljanak fel megvételre olyan ingatlanokat, amelyek megfelelhetnek az otthon­teremtési program feltételeinek – ismertette a település első embere.

Egyedülálló anyák

A felajánlott telkek közül végül egy 80, illetve egy 41 négyzetméteres ingatlanra esett az önkormányzat választása. Ezeket összesen 5,6 millió forintért meg is vásárolták korábbi tulajdonosaiktól. A képviselő-testület végül egy nyolc gyermekét egyedül nevelő anyának, valamint egy kétgyermekes, szintén egyedülálló édesanyának nyújtott lehetőséget egy új otthon megteremtésére.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Páter Erzsébet két gyermekével költözik az új otthonukba, ami – elmondásuk szerint – számukra olyan, mint egy áldás. – A legjobbkor jött a lehetőség, mert el kellett hagynunk a korábbi otthonunkat. Nagyon boldog vagyok, végre ismét egyenesbe kerülhet az életünk – mondta az édesanya.

Csütörtökön ünnepelte negyvenedik születésnapját Szabó Csilla, aki nyolc gyerekkel veszi birtokba a nagyobbik ingatlant. – A legszebb ajándék ez számomra. Van egy autista kisfiam, neki is nagyon tetszett az új otthonunk, ő választotta ki azt a szobát is, ahol majd együtt fogunk lakni – osztotta meg.

A két pályázó a pénteken aláírt partnerségi nyilatkozatában vállalta, hogy havonta a 10 ezer forint plusz rezsi lakhatási díj megfizetése mellett 5 éven keresztül – havi 20 ezer forintos lakástakarék-pénztári befizetésből – önerőt is képez. S a ciklus leteltével – az előtakarékosságot felhasználva, és ha kell, azt kiegészítve – szabott áron megveszi az ingatlant.

HBN-MSzHajdúdorog.
HAON.HU


hirdetés