Bosszantó jelenség a jegyautomatáknál: akkor nem adnak semmit, amikor a legjobban kellene

Akt.:
A társaság tájékoztatása szerint hamarosan újra jól működhetnek a szerkezetek
A társaság tájékoztatása szerint hamarosan újra jól működhetnek a szerkezetek - © Illusztráció: Molnár Péter, archív
Debrecen - Talán a nagyobb forgalom miatt tűnhet fel, hogy a DKV jegy- és bérletautomatái éppen a hónap első napjaiban, tehát a bérletvásárlás idején hibásodnak meg – olvasható a közlekedési vállalatnak a Napló kérdéseire küldött válaszaiban, melyekből az is kiderül, hogy leginkább a régi ezer forintos bankjegyek koszolják el a terminál bizonyos alkatrészeit. Ezeket március végén kicserélik a szakemberek, így várhatóan hamarosan megszűnhet a bosszantó probléma.

A megnövekedett forgalom miatt szembetűnőbb a hónap elején, azaz pontosan a bérletvásárlás idején a DKV jegy- és bérletkiadó automata meghibásodása, mintha a terminálprobléma máskor történne – áll a Nagy Annamáriának, a DKV kommunikációs és marketing vezetőjének a Napló kérdéseire adott válaszában.

Az elsődleges hibaforrás

Hónapok óta tapasztalható, bosszantó jelenség, hogy a bérletvásárlás idején (az adott hónap első napjaiban) nem, vagy csak korlátozottan működnek a jegy- és bérletkiadó automaták.

Pontosan akkor van velük probléma, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk, ezt a modern szolgáltatást a legtöbben vennék igénybe. Így a bérlet érvényessége lejárta utáni napon nemegyszer „sor” alakul ki a járművezető fülkéjének kis ablaka előtt.

A villamosvezető és a sorban állók is türelmesek, ha pedig ellenőr száll fel a villamosra, ő is tudomásul veszi az adott helyzetet, hiszen látja, jegyekért áll a sor, illetve nem működik a jegy- és bérletterminál. A DKV-hoz eljuttatott kérdéseinkkel a probléma oka és a megoldása felől érdeklődtünk.

– Az elsődleges hibaforrás a bankjegykezelők kiesése. Ennek két oka is van: az egyik, hogy a bankjegykezelők 2-3 havonta elkoszolódnak, emiatt az eszközök nehezen kezelik a gyenge minőségű bankjegyeket, különösen az 1000 forintos címletet. Ezek a problémák az eszközök karbantartásával, illetve a régi 1000 forintosok kivonásával jelentősen lecsökkennek.

ja2Vezérigazgatói próba az automaták 2015. júliusi üzembe helyezésekor | Fotó: Matey István, archív

Meghibásodás esetén a karbantartások mindig megtörténnek. A terminálprobléma másik oka az egyik vezérlő panel hub-kártyájának hibája. Ezeket az alkatrészeket március végén kicseréli a gyártó – tájékoztatta a Naplót Nagy Annamária, aki elmondta azt is, hogy a jegykiadó automaták működését folyamatosan figyeli a központi diszpécserük. Továbbá nyomon követik azt is, hogy mely időszakokban milyen „forgalma” van az egyes automatáknak.

Fokozott terheléskor

Abban az esetben, ha valamilyen konkrét hibaüzenet érkezik a diszpécseri központba, vagy jól láthatóan nincs vásárlás az egyes automatáknál, azonnal a helyszínre érkezik a DKV szervizcsapata, akik ellenőrzik az automaták üzemképességét.

– A jegy- és bérletautomaták meghibásodásának oka a fokozott terhelés mellett jelentkező bankjegyelakadás, továbbá a fentebb említett alkatrész-meghibásodások. Az automatákat gyártó cég március végére ígérte, hogy az elromlott alkatrészeket, eszközöket kicseréli mindegyik automatában.

Amennyiben a hiba nem igényel komolyabb beavatkozást, például bankjegyelakadás, papírelakadás stb., azt a DKV szakemberei azonnal javítani tudják. Ellenben, ha az automata valamelyik alkatrésze, eszköze hibásodik meg, akkor a gyártó cég végzi a javítást – mondta el érdeklődésünkre a DKV kommunikációs és marketing vezetője.

– Kovács Zsolt –


Illusztráció
Debrecen - Sokan közlekednek Debrecenben tömegközlekedéssel, kortól függetlenül. Különösen népszerű a két villamosvonal. Arról érdeklődtünk, ki mennyire elégedett a DKV szolgáltatásaival. Molnár Adrienn, egyetemi hallgató Leginkább villamossal közlekedem, csak néha utazom helyi busszal. A vi...Hajdúdorog.
HAON.HU


hirdetés