Hajdúdorog valóban barát

Görögh László vehette át a díszpolgári oklevelet
Görögh László vehette át a díszpolgári oklevelet - © Fotó: Barak Beáta
Hajdúdorog – Boldog az a nép, amely ünnepelni tud, s feltárja ősei tudását, bölcsességét.

E város lakói a szülőföld iránti kötődést sajátos szemlélettel képzelik el ebben a modern világban: a városnapon a település múltja, jelene és jövőképe egyaránt hangsúlyt kap, a helyiek elköteleződésüket a tágabb közösség számára is megmutatják – fogalmazott a dorogi városnapon ünneplőket köszöntő Mislovics Andrea, az esemény moderátora pénteken, a Móra-iskolában tartott ünnepi képviselő-testületi ülésen.

Ami összeköt

Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere a város nagy történelmi eseményeit emelte ki, köztük 1301-et, az első említést, az 1605. december 12-én kelt korponai kiváltságlevelet, amellyel Bocskai odatelepítette hajdúit, az 1989-ben kapott városi rangot, s végül arról szólt, hogy egyháztörténelmi időket élünk, hiszen létrejött a hajdúdorogi metropólia. – Eleink összefogtak, csak Hajdúdorog fejlődése lebegett a szemük előtt. A városi rangra emelkedés óta eltelt 26 év után én is azt érzem, hogy csak ez a fontos a jelenlegi vezetők számára is. Előbb vesszük észre egymás erényeit, mint hibáit; s azt, ami összehoz, mint ami szétválaszt – fogalmazott a polgármester. – Célunk a töretlen fejlődést, ez a mi igazi küldetésünk, s örülünk annak, ha ehhez mindenki hozzá tud tenni egy téglát. Így lehetünk méltó örökösei elődeinknek – folytatta.

Mindig befogadó

Vajon mit szóltak a hajdúk letelepedéséhez az addig itt élők? – vetette fel a polgármester. A többi hajdúvárostól megkülönböztette Dorogot vallása, görög katolikus hite, de nevének jelentéséhez hűen – szláv eredetű, barát –, mindig befogadó település volt: aki tiszta szívvel közeledett, azt befogadták – emelte ki a polgármester az ő édesapja személyes példáját említve, aki hajdúdorogi lányt vett feleségül.

Az ünnepi ülésen kitüntetéseket, elismerő okleveleket is átadtak. A város díszpolgára Görögh László, volt települési képviselő lett, akinek érdemeit hosszan sorolták, majd bejegyzést tett a város emlékkönyvébe.

A június 6-án záruló városnapi kulturális és szórakoztató rendezvénysorozat a város honlapján szereplő program szerint hétvégén is folytatódik.

HBN–BB
hirdetés