Veszélyes gáz miatt ürítettek ki három utcát Balmazújvárosban

Akt.:
Veszélyes gáz miatt ürítettek ki három utcát Balmazújvárosban
© Fotó: Matey István
Balmazújváros – Összesen 121 lakó volt kénytelen elhagyni az otthonát a rágcsálóirtószer okozta veszélyhelyzet miatt.

Rágcsálóirtószert szórtak fel néhány négyzetméteren egy terménytárolóban a balmazújvárosi Esze Tamás utcában. A szer vízzel elegyedve reakcióba lépett és kellemetlen szagú gázt fejlesztett.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A balmazújvárosi önkormányzati és a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók 300 méteres védőkörzetet határoztak meg, és a társhatóságokkal együttműködve kiürítették a lakóépületeket az érintett utcákból. Összesen 121 lakónak kellett ideiglenesen elhagynia otthonát, számukra a település általános iskoláját nyitották meg melegedő céljából a hatósági beavatkozás idejére.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A megyei katasztrófavédelmi labor a helyszínen méréseket végzett. A balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók mellett a hajdúböszörményi és debreceni egységek is kivonultak, akik mentesítették a veszélyes anyagot, majd elszállították a területről – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint megtudtuk, a lakók azóta visszatérhettek otthonaikba. A megyei katasztrófavédelmi mobil laborjának mérései hidrogén-cianidot mutattak ki a levegőben, amelynek jelenléte a későbbiekben már nem volt kimutatható. A hidrogén-cianid közönséges körülmények között színtelen, könnyen párolgó folyadék. Szaga a keserű manduláéra emlékeztet. Gőzei mérgezőek.Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés