Új névvel, új épülettel és új vezetővel bővül az egyetem böszörményi campusa

Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karként működik tovább az egyetem hajdúböszörményi kara, ennek részleteit ismertették
Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karként működik tovább az egyetem hajdúböszörményi kara, ennek részleteit ismertették - © Fotó: Matey István
Debrecen, Hajdúböszörmény – Február 1-jétől új néven, Gyermeknevelési és Gyógy­pedagógiai Karként működik tovább a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara. Dr. Gortka-Rákó Erzsébet, a Gyógypedagógiai Intézet újonnan kinevezett vezetője szerdán vette át megbízását dr. Bálint Péter dékántól.

A gyógypedagógiai képzés ugyan már 2017-ben elindult a Debreceni Egyetemen, a kar viszont csak ez év februárjától viseli a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar elnevezést, azt mostanra jegyezték be – jelentette be a szerdai sajtótájékoztatón prof. dr. Bálint Péter dékán a felsőoktatási intézet hajdúböszörményi campusán.

Biztos állás

Újabb szakmai képzések és szakirányok kidolgozására törekednek a karon, amihez az erős szakmai stáb és a folyamatosan fejlődő intézmény is hozzájárul – számolt be dr. Gortka-Rákó Erzsébet, a Gyógy­pedagógiai Intézet igazgatója. Bálint Péter a továbbiakban arról szólt: – A gyógypedagógiai képzés indulása előtt alapos felmérést végeztünk arról, mekkora szakemberhiány van az ország keleti részében. Hiába volt az országban több képzőhely, közel 20 ezer szakember így is hiányzott, mivel a diploma megszerzése után már nem tértek haza. A nappali és a levelező képzésben résztvevők egyaránt pályázhatnak a Klebelsberg-ösztöndíjra, amit akkor kaphatnak meg, ha biztosítják elköteleződésüket a szakma iránt. Ugyanakkor, akik élnek a lehetőséggel, azok a lakhelyükhöz közel biztos állást kaphatnak – részletezte a dékán. Hozzátette, a karon szeptemberi adatok szerint 1384 hallgató tanult, ám ez a szám évente több mint 200-zal nőhet, így a jelenlegi épület szűkös lesz.

hb2

Dr. Gortka-Rákó Erzsébet veszi át megbízását dr. Bálint Péter dékántól | Fotó: Matey István

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere bejelentette, az egyre növekvő létszám miatt az egyetem megkapja a II. Rákóczi Ferenc utca 2. szám alatt álló volt iskolaépületet.

Európában is ritkaság

– Az együttműködés keretében már régóta tervezzük, hogy létrehozunk egy egészségügyi fejlesztési központot a szellemileg vagy testileg sérült gyerekek és felnőttek számára, ahol különböző terápiákon vehetnének részt. A centrum ráadásul a hallgatók gyakorlati helye is lenne, így több célt szolgálna. A tervezés körülbelül 1-1,5 évig tarthat, viszont mindenképpen szeretnénk a közeljövőben létrehozni az központot – mondta a polgármester. Az a strandfürdő területén épülne fel, ahol jelenleg körülbelül 21 hektárnyi terület van szabadon. A beruházás mintegy 10 milliárd forintba kerülne, viszont ehhez hasonló intézmény mindössze 2 vagy 3 van egész Európában.

BRHajdúböszörmény.
HAON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés