Taxival szállították a bűncselekményből származó milliókat

Taxival szállították a bűncselekményből származó milliókat
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – A Debreceni Törvényszék bírája, dr. Horváth Péter a november 19-ei előkészítő ülésen ítéletet hirdetett annak a két vádlottnak az ügyében, akik 2017 februárjában közreműködtek több millió – bűncselekményből származó – forint eredetének az eltitkolásában.

B. M. és O. J. az előkészítő ülésen beismerő vallomást tettek, a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését elismerték. A bíróság a vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében, ezért első- és másodrendű vádlottat is 2 év börtönbüntetésre, 3 év próbaidőre felfüggesztve ítélte – írja honlapján a Debreceni Törvényszék.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak ismeretlen elkövetők vagyon elleni bűncselekményeiből származó pénzeszközök eredetének eltitkolásban működtek közre 2017. február 2-a és február 7-e között. A másodrendű vádlott 2017 január közepén, az interneten talált egy álláshirdetést, amelyben építőipari munkára kerestek munkavállalókat. O. J. felhívta a megadott számot, a telefont egy férfi vette fel, aki budapesti munkavégzésre irányuló ajánlatot tett azzal a kikötéssel, hogy előbb nyisson lakossági folyószámlát. A férfi abban állapodott meg telefonon a másik – valószínűleg álnéven bemutatkozó – férfival, hogy élettársa, B. M., az ügy elsőrendű vádlottja lesz a számla tulajdonosa, míg O. J. a rendelkezési jogosult. A vádlottak 2017. február 1-jén egy hajdúböszörményi bankfiókban nyitottak lakossági folyószámlát, a számlaszámot pedig e-mailen a másodrendű vádlott elküldte a telefonon állást ajánló személynek. Erre a számlára 2017. február 2-án és február 3-án egy csalássorozat négy sértettje összesen több mint 22 millió forintot utalt ismeretlenek megtévesztő magatartásának hatására. A vádirat szerint az ismeretlen „munkaadó” ezután 200 000 forintot utalt az elsőrendű vádlott egy másik számlájára, amit felvett, majd azt az utasítást adta, hogy a megnyitott számláról annyi készpénzt vegyen fel egy bankban, amennyit csak tud. A két vádlott egy debreceni pénzintézetben kísérelt meg először pénzt felvenni, azonban az ügyintéző a banki művelet teljesítését megtagadta, mert gyanússá vált számára, hogy az „ügyfelek” nem ismerték a számla egyenlegét, azt sem tudták megmondani, hogy mennyi pénzt akarnak felvenni, valamint a számlamozgásokkal sem voltak tisztában.

A meghiúsult pénztári kifizetést követően egy másik debreceni bankfiókban a vádlottak fel tudtak venni összesen 6 millió forintot, amit taxival Budapestre kellett vinniük. Elsőrendű vádlott ezután egy budapesti bankfiókban további 1 millió forint készpénzt vett fel, majd élettársával együtt – sötétedés után – egy bevásárlóközpont parkolójához mentek, ahol egy kamion sofőrjének átadták a 7,2 millió forintot. A pénzből a sofőr közreműködésükért 38 000 forintot adott, valamint további 70 000 forintot nyújtott át nekik taxira.

A két vádlott 2017. február 6-án ismét Budapestre utazott, ahol az ismeretlen férfitől kapott utasítások alapján négy bankfiókból összesen 10 600 000 forintot vettek fel, amit taxival Hódmezővásárhelyre szállítottak, ott pedig egy telephely előtt átadták egy ismeretlen személy részére. A férfi a közreműködésükért 30 000 forintot, a taxira 90 000 forintot adott a vádlottaknak.

Ezt követően másnap az ismeretlen férfi telefonon ismét megkérte a két vádlottat, hogy számlaszámukról egy debreceni bankfiókban vegyenek fel annyi készpénzt amennyit csak tudnak. A tranzakciót és a számlára érkezett több mint 18 millió forintot a bankbiztonsági szolgálat gyanúsnak találta, és értesítette a rendőrséget, így a banki művelet meghiúsult – írja közleményében a törvényszék.

A férfi és a nő felismerte, hogy a bankszámlán található pénzek büntetendő cselekményből származnak, előre látták, hogy a pénzeket ismeretlen személyeknek, az ország távolabb eső városaiba kell szállítaniuk, így közreműködtek a pénz eredetének eltitkolásában.

Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és védőjük is tudomásul vette, így az jogerős.Hajdúböszörmény.
HAON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés