Sokszínűségében rejlik a hajdúsági művésztelep ereje

Rácz Imre munkáiban ismét azt vizsgálta, ahogy a fények a formákat feloldják
Rácz Imre munkáiban ismét azt vizsgálta, ahogy a fények a formákat feloldják - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúböszörmény – A Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep idei nyári időszakának munkájában 16 művész vesz részt.

Az 54. alkotóműhelyt július 1-jén, a tavalyi év Káplár-díjasának, Körösi Papp Kálmán festőművésznek a kiállításával nyitották meg a művelődési központban. A tárlatot Novotny Tihamér művészeti író ajánlotta a nagyközönség figyelmébe.

Több tervezett és nem tervezett újítással szerveződött az idei művésztelep. Az egyik, hogy a korábbi telepvezető, Burai István festő- és grafikusművész közelmúltbeli halála miatt Rácz Imre festőművész vezeti a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepet. Ő korábban is a kuratórium tagja volt.

– Megtiszteltetés, hogy részese lehetek az immár 54. éve tartó folyamatnak, dolgozunk továbbra is azért, hogy a hagyományokat folytatva az új kihívásoknak megfeleljünk, a HNM az aktuális kulturális mozgásokba beilleszkedjen – fogalmazott Rácz Imre. Megerősítik a honlapjukat, és immár a Facebookon is jelen vannak; s bár a város jóvoltából stabil anyagi alapokra számíthatnak, továbbra is keresik a pályázati lehetőségeket.

Szoros az együttműködésünk a várossal, és törekvésünk a városvezetés által ígért galéria, ami a felújított zsinagógában kapna majd helyet.”

A két hét során a művészek az alkotónapok mellett Hajdúböszörmény és a térség nevezetességeivel ismerkedtek. Kupás Csilla, a HNM titkára emlékeztetett, hogy júniusban emlékkiállítás nyílt Burai István alkotásaiból, ami a Maghy Zoltán Művészházban látható augusztus 25-ig. A hirtelen elhunyt művész mégis, mindig jelen van az alkotótáborban: az oda meghívott Kurucz Imre szobrászművész emlékérembe „faragja”, sőt, síremlékét is elkészíti.

Kurucz Imre szobrászművész | Fotó: Derencsényi István Kurucz Imre szobrászművész | Fotó: Derencsényi István ©

Színes a csapat

A 16 meghívott művész (Hajdúböszörménytől Kínán át Oroszországig) a maga módján mind sokat tett azért, hogy izgalmas legyen az idei telep. Van, aki konkrét méretű vásznat kért, míg mások a helyi inspirációkra bízták magukat, ott helyben döntötték el, mihez kezdjenek. A hortobágyi kirándulás sokukban mély nyomokat hagyott, az orosz Olisaeva Veronika is nehezen vált meg a pusztától, csodálta a magyar tradicionális viseleteket, sőt vásárolt egy ostort is. Ő igazi plein-air festő, így nem volt nehéz kiszabadítani a művészetét a műtermi festészet (jelen esetben a Széchenyi-iskola kollégiuma) mesterkélt, zárt világából. A kínai Jiang Dengpan is sikerrel átültette a kínai természetfestést a hazai viszonyok közé, és általában a legtöbb művész élt a tábor idejére kapott kerékpár
lehetőségével…

Krzysztof Bojarczuk Krzysztof Bojarczuk | Fotó: Derencsényi István ©

A lengyel Krzysztof Bojarczuk festőművészt teljesen elbűvölte a város településszerkezete. Reggelente, ahogy a körúton tekert, sosem látta ugyanolyannak a várost. Sűrűn fényképezett is, és szinte mindenbe, bokorba és kereszteződésbe belelátta saját szimbólumait, absztrakt geometriai formavilágát, amelyek jelen képeinek is meghatározói. Mivel a nyelvészet is igen érdekli, még az utcanevek is lázba hozták, szorgosan tanul magyarul.

A nagybányai Kovács Bertalan, aki két éve már szerepelt e telepen, most is a csodás szervezést, a nívós munkákat emelte ki, méltatta a konyha minőségét, s azt, hogy itt a dolgok már szépen leülepedtek.

Kovács Bertalan | Fotó: Derencsényi István Kovács Bertalan | Fotó: Derencsényi István ©

– Az ember itt nem tud elfáradni, mintha csak nyaralna, köszönhető ez az ország szépségeinek, sajátosságainak, a fizikai-szellemi igénybevételnek. Errefelé az emberek a ló motívumát jól művelik, szépen tudnak beszélgetni a dolgokról, magas szintű megértést tapasztalok mindenféle világnézet felé – hangsúlyozta. Ő is szívesen kerékpározott, és örömmel vitte ki a vásznat a szabadba.

Azoknak az örömére, akik úgy kezdik a képnézést, hogy mit ábrázol, lovat festettem. Emellett folytattam elmélkedésemet a világot működtető energiáról, ami egy csavart formában valósult meg.”

Digitális elmélkedés

A Pálfy házaspár 19 év után Budapestről érkezett vissza a művésztelepre. Juliannának fontos a hely inspirációja, mindig az adott pillanatban dönti el, mit csinál. Mint kiemelte, a szép táj, az őt ért hatások is vezették az ecsetjét. És persze most sem hagyta ki a nőábrázolást a munkáiból, amelyek akár egy szép novella, érzelmek és színek gazdagságában tobzódnak. Ellentétben férje, István (Putyu), készülődött, még otthon. De aztán másba is kezdett, annyiféle élményben volt része. A magyar szürrealista festészet markáns képviselője a lenni vagy nem lenni kérdését az ember és az okoseszközök világába mentette át – @, azaz kukacagyú bizarr alakja éppen azon morfondírozik egyik képén, hogy meg tud-e lenni az amúgy károsnak gondolt okostelefonja nélkül.

A Pálfy-házaspár | Fotó: Derencsényi István A Pálfy házaspár | Fotó: Derencsényi István ©

A digitális nyomatairól ismert Borbély Ferenc Gusztáv festő- és grafikusművésznek, valamint a textilben gondolkodó Elek Ágnes képzőművésznek köszönhetően is a sokszínűség lesz az ereje az idei zárókiállításnak – fogalmaztak a szervezők.

HBN-Barak Beáta


A hagyományokhoz híven az művésztelep zárókiállítással fejeződik be, melyet július 15-én rendeznek a hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ kiállítótermében.


A telep alkotói

 • Borbély Ferenc Gusztáv festőművész, Göd
 • Bujdosó Mária festőművész, Hajdúböszörmény
 • Elek Ágnes képzőművész, Hajdúböszörmény
 • Jiang Dengpan festőművész, Kína
 • Kassai Imre festőművész, Debrecen
 • Kovács Bertalan festőművész, Nagybánya (Románia)
 • Körösi Papp Kálmán festőművész, Budapest
 • Krzysztof Bojarczuk festőművész, Lengyelország
 • Kurucz Imre szobrászművész, Berettyóújfalu
 • Magyar József festőművész, Budapest
 • Nagy Imre Gyula festőművész, Budapest
 • Nicolae Suciu festőművész, Románia
 • Pálfy István és Julianna festőművész, Budapest
 • Rácz Imre festőművész, Debrecen
 • Olisaeva Veronika festőművész, OroszországHajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés