Miről mesélnek az 1969-es debreceni képeslapok?

Miről mesélnek az 1969-es debreceni képeslapok?
Debrecen – A fél évszázados felvételeken Bengáli villamosok, a Nagyerdei Strand pancsolómedencéje és ufólámpák is megelevenednek.

A Vörös Hadseregnek nevezett főutcán 50 éve még autók és buszok is közlekedhettek a villamosok mellett. Az Aranybikával szemben a Felszabadulási emlékmű integető családja uralta az „Alföldi” előtti placcot.

Az 1969-es fotográfiákon a hotel melletti régi épületsor még áll. Csak négy évvel később kezdték el bontani az emlékezetes kapualjat, cukrászdát, fodrászatot és sportudvart is rejtő, öreg épületeket, melyek helyén 1976-ban átadták az Unió Áruház épületegyüttesét.

Ágyások és sétányok

A parkokban színpompás tulipánok és más virágok bólogattak, a Nagytemplomnak pedig még fehérek voltak az óraszámlapjai. Az épületek mellett a jellegzetes ufólámpák törtek a magasba – Debrecen akkori központjáról ezek is felfedezhetők a korabeli képeslapokon.

Félszáz éve a főtér kövezetét is padok, valamint gyep- és virágágyások tarkították. Az utakon elsősorban a szocialista ipar autói futottak (még meglehetősen gyérebben, mint napjainkban), a Déri térnél pedig több volt a sétány, mint most, és még csaknem 10 évig nem kéklett a szomszédjában az OTI új, üvegezett szárnya – akárcsak a Kölcsey művelődési központ masszív tömbje.

A Nagytemplom mögötti emlékkertet, a Déri térhez hasonlóan, sárga kavicsszőnyeg borította, a Bocskai-szobor még az akkoriban átadott HÁÉV-székházra nézett, és a szintén jellemző karfás-háttámlás zöld padok övezték, miként a park többi részét is.

A híres tejivó a strandon

Az 1969-es üdvözlőkártyák készítői természetesen a Nagyerdőbe is kilátogattak. Akkor még működött a fedett uszoda és a kádas fürdő, s ezekről a csónakázó felőli homlokzaton négynyelvű, klasszikus neonfeliratok is tájékoztatták a nemzetközi vendégsereget. Fénykorát élte a strand is, melynek egyik legkedveltebb helye az ugrómedence és a mellette lévő nagy pancsoló volt.

Az 50 éves képeslapokon nemcsak ezek látszanak, hanem a sok strandoló és a diadalívszerű átjárókapuk egyike is. Éppen az, amelyiknél a szép emlékű tejivó működött. Aki fél évszázada megkóstolta az ott kapható, olcsó tejtermékeket, pékárukat és süteményeket (brióst, berlinerkockát stb.) sose felejti el a különleges büfé hangulatát!

– Vass Attila –

Fotók, képek: Fényes Tamás, Horváth Zoltán, Tulok Ferenc, Vidovics István


Hortobágy - A cívisváros egykori birtoka a képeslapkiadás kezdete óta megihlette a fotográfusokat és a képzőművészeket. Az utóbbiak közül például az egyik leghíresebb Csontváry Kosztka Tivadar, aki 1903-ban festette meg ikonikus képét, mely a viharos Hortobágyot mutatja be. A fényképészek ugyaníg...

1978. november 5-én adták át a Kölcsey Művelődési Központot
Debrecen – A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 61. évfordulója alkalmából, 1978. november 5-én, vasárnap díszünnepséggel avatták fel Debrecenben a Kölcsey Ferenc Városi és Megyei Művelődési Központot és Ifjúsági Házat, melyet Mikolás Tibor tervezett. A Hajdú-bihari Napló akkori, terjedelmes tu...Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés