Megtudta Böszörmény, mi az az igazán csípős: először rendeztek csilifesztivált a Tiszán innen

I. "Erős Hajdú" Országos Chili Fesztivál Hajdúböszörményben
I. "Erős Hajdú" Országos Chili Fesztivál Hajdúböszörményben - © Fotó: Matey István
Hajdúböszörmény – A zuhogó eső sajnos sokakat visszatartott az I. „Erős Hajdú” Országos Chili Fesztiváltól, holott a kínálatra nem lehetett panasz: közel 30 árus hozta el igen változatos portékáját. Szinte valamennyien őstermelők, jelentős részük a feldolgozást is maga végzi.

– A nagymarosi vagy solymári csilifesztivál már hagyományosnak mondható, de Kelet-Magyarországon még nincs hasonló, ezért gondoltuk, hogy itt is legyen olyan alkalom, ahol a termelők bemutatkozhatnak. Már csak azért is, mert megyénk a csilitermelés egyik fellegvára – mondta el érdeklődésünkre Kántor Péter, a szervező balmazújvárosi Banya „Bio” Tanya képviseletében. Gyors számolást végez: Hajdú-Biharból hat őstermelő jött el, összesen pedig 27-en, többek közt Budapestről, Tatabányáról; mint mondja, jóformán csak a Dunántúl távolabbi részeiről hiányoznak. A fesztivált egyébként a böszörményi önkormányzat is támogatta, beemelve a városi rendezvények sorába és anyagilag is.

Egyre nagyobb divat

Mára egyfajta divattá is vált a csili, egyre jobban megismerik az emberek, oka, hogy más, mint az egyszerű erős paprika: erősebb, ízletesebb, és rendkívül változatos, mintegy négyezer fajtája van. Amellett számos gyógyhatást is tulajdonítanak neki”

– avatott be a szervező.

ch-1

Fotó: Matey István

A rendezvényhez jótékonyság is kapcsolódott, tombolával a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt támogatták. Egészségi állapotfelmérés, véradás, erősember verseny is kísérte a programot.

HBN


Jellemzői

A csípőspaprika hatóanyaga a kapszaicin; a csilirajongók szerint számos gyógyhatása van:

  • Fogyaszt – megakadályozza a zsírsejtek növekedését
  • Csökkenti a vérzsír-szintet – ezzel csökkenti az érrendszeri megbetegedések esélyét
  • Fájdalomcsillapító hatású
  • Fertőtlenítő hatású – pl. megfázás, torokfájás esetén
  • A kapszaicin megtámadja a rákos sejtek mitokondriumát, ezzel elősegítve pusztulásukat, de az egészséges sejteket nem bántja
  • Endorfin kiválasztását segíti elő, ezzel örömérzetet okoz
  • A csilipaprikának magas a kálium, kálcium, foszfor és C-vitamin tartalma
  • Külsőleg használva – csökkenti a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódásokat, a gyulladástHajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés