Kisgyermeknevelőből is többre van szükség

Hajdúböszörmény – A városban fél évszázados hagyománya van a pedagógusképzésnek.

Kisgyermeknevelők 5. szimpóziuma – „A pedagógus életpályamodell működése a gyakorlatban” címmel rendezett szakmai találkozót a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán szerdán. 2016 januárjában terjesztették ki a már meglévő előmeneteli rendszert a bölcsődei intézményekben dolgozókra is, és dr. Pósánné Rácz Annamária, az egyetem oktatási igazgatója az eseményen mondott köszöntőjében úgy fogalmazott, nem kis feladatot jelent egy ilyen megmérettetésen átesni.

A pálya összegzése

– Az embernek olykor mérleget kell készítenie pályáját illetően, összesítenie mindazt, amit eddig munkahelyén tett. Tapasztalatom szerint amikor az ember hozzákezd, nem is tudja, milyen szerteágazó a tevékenységi kör, ami mögötte van. Amikor pedig elkészül egy ilyen portfólió, az, aki becsülettel tette a dolgát, igencsak elégedett lehet mindazzal, amit magáról ki tud állítani. Én mindenkit bátorítok, készítse el ezt a szakmai dokumentumot! Saját magunknak is sokat jelent, de annak a munkahelynek is, amely számít a további munkánkra – mondta dr. Pósánné Rácz Annamária.

Dr. Bálint Péter egyetemi tanár, a kar dékánja elmondta, a kar az elmúlt négy évben 1500 hallgatójával az ország legnagyobb pedagógiai képző intézetévé vált. Köszöntőjében arról is szólt, hogy míg egyre több bölcsődére, óvodára van szükség, mégis hiány van a szakképzett munkaerőből, erre pedig megoldás lehet a magasabb bér, illetve egyéb juttatások, melyek vonzóbbá tehetik a pályát.

Hétféle végzettséggel

Szerepi Sándor docens bevezető előadásában kitért rá, hogy a kisgyermeknevelő szakma bizonyos szempontból sokkal nehezebb helyzetben van, mint volt huszonöt-harminc évvel ezelőtt. Jelen pillanatban hétféle különböző végzettséggel lehet bölcsődében munkát ellátni, középfokú és felsőfokú képesítéssel egyaránt, s a bérezés jelentősen különbözik a középfokú és felsőfokú végzettséggel rendelkező dolgozók esetében, holott a munkavégzés ugyanaz. Mint mondta, ez feszültségeket okozhat, s rendszerszinten kell orvosolni a problémát.

PtkIHajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés