Jogerősen enyhítették romániai csalók börtönbüntetését Debrecenben

Akt.:
"Kovács Piroska" többször is akcióba lendült
"Kovács Piroska" többször is akcióba lendült - © Illusztráció: Pixabay
Debrecen – Jogerősen enyhítette a Debreceni Ítélőtábla hétfőn annak a három romániai vádlottnak a büntetését, aki 2014-ben 515 millió forintot csalt ki a Tiszántúli Református Egyházkerülettől, de megkárosította például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) és a miskolci megyei kórházat is.

A három embert különösen nagy kárt okozó csalás, pénzmosás, közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt ítélték el.

Az ítélőtábla azután enyhítette a Debreceni Törvényszék által első fokon kiszabott büntetést, hogy megállapította, a vádlottak a csalást nem tettesként, hanem bűnsegédként követték el – tájékoztatta a táblabíróság szóvivője az MTI-t.

Fórizs Ildikó közölte: a bíróság az elsőrendű vádlott büntetését 5 év 6 hónapról 4 év 6 hónapra, a másodrendűét 6 évről 5 évre, a harmadrendűét pedig 7 évről 6 év börtönre enyhítette, és több évre kiutasította őket Magyarországról.

Az ítélőtábla egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amelynek alapján a vádlottaknak az egyházkerületnek 283 millió, a Nébih-nek 10,8 millió, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórháznak pedig 8,9 millió forint kártérítést kell fizetniük. Emellett több mint 4 millió forint bűnügyi költséget és 18 millió forint eljárási illetéket is meg kell téríteniük a magyar államnak.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a három romániai vádlott, valamint ismeretlenül maradt bűntársaik 2014 januárja és márciusa között több nagyobb projektben a kivitelező képviselőinek adták ki magukat, és arról tájékoztatták a megrendelőket telefonon vagy e-mailben, hogy a kivitelező bankszámlaszáma megváltozott. A kiszámlázott szolgáltatási díjakat pedig erre a számlaszámra kérték. Hamis okmányokkal alapított cégek nevében tucatnyi számlát hoztak létre, a beérkezett összegeket pedig cseh és szlovák bankszámlákra utalták tovább.

A Tiszántúli Református Egyházkerületnél 2014 februárjában bűntársuk, aki Kovács Piroska néven jelentkezett be, elküldte a hitelesnek tűnő dokumentumokat, amelynek alapján az egyházkerület átutalta a több mint 515 millió forintos kintlévőséget. A kár részben megtérült, a cseh számlán ugyanis sikerült lefoglalni több mint százmillió forintot.

A miskolci megyei kórház beszállítójától “Kovács Piroska” a Magyar Államkincstár nevében kért és kapott egy kintlévőségi listát, majd ennek segítségével 9 millió forintot fizettetett ki a kórházzal. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól pedig csaknem 11 millió forintot csaltak ki.

A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.-nél a GYEMSZI képviselőjeként jelentkeztek be, és csaknem 8 millió forintot sikerült átutaltatniuk. Ez az összeg megtérült. Hajdúböszörményben egy önkormányzati beruházás kivitelezője nevében küldtek levelet, a pénzügyi munkatárs azonban telefonon hívta a valódi kivitelezőt, így a csaknem 30 millió forintot az önkormányzat nem utalta el.

A Vértesi Erőmű Zrt.-től 60 millió forintot próbáltak kicsalni, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-nél pedig egy 229 millió forintos előleg kifizetését próbálták elérni, de a megrendelők itt is ellenőrizték az információkat.

– MTI –


Illusztráció: Matey István
Debrecen - Az egyházkerület részére 283, a Nébih-nek 11, a miskolci kórháznak 8,9 millió forint kártérítést kell megfizetniük. Országosan is jelentős intézményektől, többek között a Tiszántúli Református Egyházkerülettől (TRE), a miskolci kórháztól és a Nébih-től csaltak ki milliókat, de a Vértes...

Az árnyékos oldalon (képünk illusztráció)
Debrecen - Viszonylag egyszerű trükkel próbálkoztak az áldozatoknál, volt, ahol „megették”. A közokirat-hamisítás bűntettét elismerte, a csalásban való részvételét nem az a román állampolgár, aki a vád szerint bűntársaival közösen több száz millió forintot szerzett meg vagy próbált kicsalni egy...Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés