Hat és fél mázsa csirkezúza rotyogott a böszörményi fesztiválon

Akt.:
Pörkölttől a zúzanyársig sokféle étel készült Böszörményben
Pörkölttől a zúzanyársig sokféle étel készült Böszörményben - © Fotó: Sóvágó (Sovi) Imre
Hajdúböszörmény – Szeptember utolsó hétvégéje igazán elkényeztette azokat, akik abban bíztak, hogy talán utoljára az évben még főznek egy jót a szabadban. Erre lehetőséget adott a III. Zúzós Zúzapörkölt és Zúza Étel Fesztivál Hajdúböszörményben, s mi sem bizonyítja jobban, hogy ezt sokan ki is használták, mint az, hogy 69 csapat ragadott főzőkanalat!

Még a Balaton mellől is érkeztek vendégek, de főként helyi és megyei baráti és munkahelyi társaságok foglalták el a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium melletti területen felállított pavilonokat. A helyszín két hét alatt épült fel, szombat reggeltől vasárnap hajnalig várták az érdeklődőket.

A főtéri patinás hotel fiatal és feltörekvő csapata három éve gondolta ki, hogy „gasztronómiailag” kissé megmozgatja a városlakókat. Nagyhaju Sándor maga is szakács, s valami egyedülálló étellel szeretett volna „fesztivált alapítani”.

– Az első zúzafesztivált még a főtéren tartottuk, de már akkor is tudtuk, hogy egyedülálló az országban, s talán kinövi a teret. Így is lett, s idén, a harmadikat már élő nagykoncert is kísérte, Nagy Feró tette tiszteletét csapatával, emellett több helyi és jól ismert zenekar is a színpadokra állt – többféle műfajú zenét hallhattak ugyanis a fesztiválra érkezők – fogalmazott az ötletgazda Nagyhaju Sándor.

k1

Fotó: Kovács Gábor

Elmondta, hogy a csapatok egyenként 4 kilónyi csirkezúzát kaptak, az abból készült főételt ízlésesen tálalva kellett felszolgálniuk a zsűri asztalára; több mint 5 órájuk volt a pörkölt vagy más zúzaétel elkészítésére.

Ki mást hívhatott volna el szakmai zsűrinek, mint egykori tanárát, Boros László mesterszakácsot, aki Fehér Gábor és Papp Sándor mesterszakácsokkal rendületlenül kóstolta és gusztálta a közel hetvenféle zúzaételt. Több kategóriában keresték a legjobbakat, de az ételek sokasága és változatossága még az ő várakozásukat is felülmúlta.

Hagyományos íz

A hajdúdorogi Görög Demeter Kertbarát Kör is a főzőcsapatok között foglalt helyet. Nagyon egyszerű választ adtak arra, hogy miért is jöttek el Böszörménybe. Először is, tavaly második helyezést értek el zúzapörkölt kategóriában, s szerették volna ezt az eredményt minimum megismételni. Másrészt szép időben együtt főztek és pihentek, s az ízletes ebéd közös elfogyasztásával máris nyertek.
A főzésen kívül vidámparki forgatag és vásár is várta a kilátogatókat.

Hol a zúza helye?

A csirkezúza viszonylag előkelő helyen szerepel a menükben, annak ellenére, hogy belsőség, mégpedig a pacal rokona. Mint azt Boros László mesterszakács a Naplónak elmondta, megosztó étel, mégis sokan szeretik, ám elkészítése feladja a leckét.

z2

Fotó: Sóvágó (Sovi) Imre

– Kiváló levesalapanyag, pörkölteket és ragukat is ajánlatos belőle készíteni, de érdemes megpróbálni picit könnyítve is elkészíteni, citrommal, zöldfűszerekkel, tejesen. Bármilyen köret jól illik hozzá – fogalmazott a mesterszakács. Nos a zsűrinek ilyesmiket is lehetősége volt kóstolni, készült ugyanis töltött káposzta, palacsinta, leves, hamburger és még zúzanyárs is a versenyre. Valóban, ahogy a mester hangsúlyozta, csak a fantázia szabhat határt a felhasználási módjának.

HBN-BB


Recept

Kapros-tejfölös zúzapörkölt

Hozzávalók:

 • 4 kg csirkezúza
 • 2 kg hagyma
 • 1 kg paprika
 • 3-4 paradicsom
 • 2-3 gerezd fokhagyma
 • 3 dkg pirospaprika

Elkészítés:

A vöröshagymából és a porpaprikából pörköltalapot készítünk, abba kerül a többi hozzávaló a zúzával. Nem kell vízzel felönteni, mert a zúza kiadja magából a nedvességet!

A főzési idő körülbelül 3 óra, amikor kész, kaporral és tejföllel sűrítjük.

Köret: házi nokedli illik hozzá, amit 10 tojásból és 1 kg lisztből készítünk el.


Eredmények

Pörkölt kategória:

 • I. Vilmányi Editke Baromfi Boltja
 • II. Zúz a zúza
 • III. Hajdúböszörményi Veterántraktor Kulturális és Hagyományörző Egyesület

Étel kategória:

 • I. Tökmindegy
 • II. Balatoni betyárok
 • III. Irsai Olivér Vándorkupa: Azúr

Octopus-M Kft. Különdíj: Veterános Family
Kőröstej Kft. Különdíj: Vasudvar
Máté & Nagy Bt. Munkaruházat Különdíj: RÁ-GO
Nagév Kft. Különdíj: Lezúz a központ
USB energy drink Különdíj: Alkesz Banda
M+Z Kft. Különdíj: Szabó Sándor
Deszka bisztro&bar Különdíj: Szabó-teamHajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés