Gyerekjáték lesz a kátyúzás Böszörményben

A helyszínen kipróbálták, s elkezdték megtanulni az eljárást
A helyszínen kipróbálták, s elkezdték megtanulni az eljárást - © Fotó: Horváth Tamás
Hajdúböszörmény – A melegítéses eljárás mellett szól, hogy esőben, hidegben is lehet vele dolgozni.

Megkezdték a Városüzemeltetési Intézmény munkatársai egy új, Infraset nevű kátyúzóberendezés üzemeltetését – számolt be róla Kiss Attila polgármester, Fórizs László alpolgármester és Varga Zoltán intézményvezető szerdán.

Sokkal egyszerűbb

Az önkormányzata által beszerzett újdonság egyet jelent a komplex technológiával, amely utánfutónyi eszköz segítségével aszfalthibák (autópálya, járda, parkoló, sportpálya, játszótér, bicikliút, kátyúk, repedések, rámpák, szennyvízcsatorna nyílások) azonnali javítására szolgál hevítés által. A szerkezet gázpalackkal működik, s infrahősugárzóival arasznyi mélyen felforrósítja az aszfaltot, így a javítandó felület fölé tolva, szinte az aszfalt pótlása nélkül történhet meg a javítás. Ez a technológia gyorsabb, olcsóbb, kevesebb anyagszállítással jár – a felmart aszfaltot nem kell elszállítani, hiszen az úthibát főként saját, felmelegített anyagával tömik be – tudtuk meg.

Szintén a melegítéses eljárás mellett szól, hogy esőben, hidegben is lehet vele dolgozni, ami eddig szinte elképzelhetetlen volt, hiszen az aszfaltkeverő üzemek hidegben nem üzemelnek, esőben pedig technológiai okokból nem lehetett kátyúzni. Az önkormányzat hárommillió forintot költött az új berendezésekre.

HBN


A technológia előnyei

  • A hiba/kátyú azonnali javításának lehetősége
  • Minimális anyagi ráfordítás, szakszerű javítás (felhevített aszfalton folyik a javítás klasszikus vagy újrahasznosított aszfalttal)
  • Egész éves kihasználtság (akár esőben is lehet vele dolgozni, akár -15°C-fokban is)
  • Az aszfalt nem több mint 170°C-ra való hevítése (a kötőanyag nem ég el)
  • Kiszárított felülettel és hozzáadott aszfalttal dolgozik, ami hosszú távú eredményt garantál
  • Útátvágások javítására is alkalmazható, hiszen egyszerűen csak aszfaltot kell hozzáadni
  • Az infrasugárzásnak köszönhetően használható szennyvízcsatornák körüli javításánál (nincs nyílt láng)
  • Újrahasznosított aszfalt használatával minimálisak az útjavításra fordított költségek

Lábbal taposta bele a kátyúba a hideg aszfaltot
Budapest - Lábbal taposta bele a kátyúba a hideg aszfaltot egy munkás Budapesten. Ezt egy autós vette fel a telefonjával, úthengert viszont nem látott mellette. Egy kátyúzással foglalkozó cég vezetője felháborodott a technikán. Azt mondja: ez nem szakszerű kátyúzás, mert a betömött lukat mindig l...Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés